Читај ми!

Извињење због преводиоца

После званичног признања Владе Јужне Африке да је избор преводиоца на знаковни језик била грешка, стигло је и извињење министра културе и уметности те афричке државе. У извињењу до сада највише рангираног представника власти, наведено је и да мора све да се учини да се такав инцидент више не понови.

Министар културе и уметности Јужне Африке Масхатиле извинио се данас због пропуста насталих због чудног понашања преводиоца на знаковни језик на централној комеморацији поводом смрти Нелсона Манделе.

У извињењу до сада највише рангираног представника Владе у Преторији, наведено је и да мора све да се учини да се такав инцидент више не понови, преноси АП.

Министар Масхатиле остао је при досадашњем ставу Владе, па ни он није желео да се изјашњава о томе ко је одговоран за унајмљивање особе са превођење језика за глувонеме Тамасанка Џантџија.

Влада Јужне Африке признала је јуче да је погрешила у избору преводиоца за знаковни језик на комеморацији Нелсону Мандели. Влада се извинила глувима широм света због неразумљивог превода.

И даље се истражује како је дошло до пропуста.

Нестали преко ноћи!

Власници фирме преко које је Џантџи послат на Манделину комеморацију нестали су из Јужне Африке преко ноћи.

Заменица министра за права жена, деце и особа са инвалидитетом, Хенријета Богопане Зулу, извинила се свим глувонемим особама због скандала.

Према њеним речима, Министарство покушава да пронађе власнике.

Сам Џантџи рекао је у четвртак, у покушају да оправда своје понашање, да је имао напад шизофреније од које се иначе лечи.

Удружење глувих Јужне Африке назвало је Тамасанка Џантџија преварантом јер је на комеморацији у уторак „само махао рукама, али није било никаквог значења у томе како је користио руке“.

У интервјуу који је објавио дневни лист из Јоханесбурга Стар Џантџи је рекао да је за његово понашање на скупу крив изненадни напад шизофреније.

Његово превођење на језик глувих на комеморацији, током које је „интерпретирао“, између осталог и излагање председника САД Барака Обаме, изазвало је запрепашћење у заједници глувих Јужне Африке и покренуло владину истрагу.

Портпарол Тајне службе САД Брајан Лири је, коментаришући могућност да председник Америке буде у опасности, рекао да је на представницима организатора из Јужне Африке била одговорност да одреде учеснике, међу којима је и поменути тумач.

„То значи да се те особе проверавају и да се проверава да нису кривично одговарали у прошлости“, истакао је Лири, али није могао да потврди да су домаћини то и урадили.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару