Читај ми!

Решена мистерија Висећих вртова?

Једно од седам чуда античког света, Висећи вртови Вавилона, још није пронађено, а многи историчари сматрају да оно никада није ни постојало. Стручњак са Оксфорда, Стефани Дејли, истиче да је решила мистерију и да вртови нису изграђени у Вавилону, већ у асирској престоници Ниниви.

Стефани Дејли са универзитета Оксфорд сматра да је решила мистерију где је изграђено једно од седам светских чуда античког света - Висећи вртови. Према њеним речима, није реч о Вавилону, већ о древном асирском граду и престоници Ниниви, близу данашњег града Мосул у северном Ираку, преносе британски медији.

Према античким текстовима, зидине тераса биле су високе више од 25 метара, а вртови су се протезали више од 130 метара у дужину и ширину.

Међутим, због чињенице да многе археолошке експедиције нису успеле да пронађу чврсте доказе о њиховом постојању, многи су почели да верују да су вртови измишљени.

Дејли, ипак, сматра да су постојали, али да су научници тражили на погрешном месту. Наиме, она истиче да је успела да, проучавајући осим писаних трагова и неке артефакте у британском Националном музеју, одреди њихов тачан положај.

Према њеном мишљењу, вртове нису изградили Вавилоњани за време цара Набукодоносора, већ Асирци под влашћу цара Сеначериба, пре 2.700 година.

Упркос томе што се у неким текстовима тврди да су за њихову градњу одговорни Вавилоњани, Дејли није пронашла никакве доказе нити сличне наводе у текстовима цара Набукодоносора нити његове жене Амитис.

Дејли је зато одлучила да детаљније проучи све доказе и наводе, а приликом своје потраге пронашла је артефакт у британском Националном музеју у Лондону.

Клинастим писмом је исписано да је краљ Сеначериб, који је живео око 100 година пре Набукодоносора, изградио палату у Ниниви са огромним вртовима које је називао „чудом за све народе“.

Стручњак са Оксфорда је пронашла наводе и да је његов унук и највећи асирски краљ Асурбанипал наручио да му се направи огромна слика вртова коју је окачио у својој палати.

Комбинујући текстове и нова сазнања, Дејли тврди да је лоцирала рушевине палате у данашњем Ираку. У документарцу за британски Канал 4, она је успела, уз помоћ оружане пратње, да истражи антички локалитет.

Пронашла је огроман степенасти, земљани насип и његове темеље. „То је највероватније и најбоље место за врт. Више истраживања је сада потребно, али нажалост мислим да то неће бити могуће за мог живота“, истиче Дејли.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару