Упознајте малу генијалку Палому

Надарена дванаестогодишња девојчица која „кô од шале“ решава компликоване математичке задатке постала је миљеница Мексика. И поред тога што Палома Нојола одраста у лошим животним условима, а њена породица једва преживљава, часопис "Wired" назвао је новим Стив Џобсом.

Палома Нојола је најмлађа од осморо деце, а у жижу медија дошла је када је екипа магазина Wired посетила њену школу у мексичком месту Матаморос, а мала генијалка осванула је на насловног страни пре две недеље.

Убрзо је њена слика обишла све медије у тој земљи, а добила је и надимак девојчица Џобс (La Nina Jobs). Зашто је постала толико позната?

Прошле године, мала Мексиканка одушевила је јавност када је на државном првенству своје земље освојила 921 поен и поставила рекорд, пошто нико до тада није постигао такав резултат.

„Срећна сам. Ако нешто жарко желите, можете то и да постигнете“, каже Палома. Ове недеље се такмичила на Универзитету за технологију у Монтереју, али, нажалост, није победила.

Али малој Паломи никако није лако у животу, уосталом као ни њеним другарима. Градић Матаморос, где живи, налази се на „ничијој земљи“ између територија најјачих нарко картела.

Да ситуација буде гора, отац јој је прошле године преминуо од рака плућа, а њена породица зарађује скупљајући и продавајући секундарне сировине.

Палома можда јесте у центру пажње, али велику заслугу за њен и успех друге деце у школи носи професор Серхио Хуарез Кореа, који је успео да, имплементирањем нових метода, драстично поправи резултате својих ученика.

Серхио каже да је био инспирисан концептом минимално инвазивног образовања, који је поставио Сугата Митра, професор на британском Универзитету у Њукаслу. Нови концепт омогућава ученицима да помоћу своје радозналости и жеље за учењем решавају проблеме.

Примена новог метода била је пун погодак. Осим Паломе, деветоро ученика је освојило више од 900 поена на државном тесту.

Серхиов успех је утолико већи ако се зна да се школа налази у најгорем делу града, где је стопа криминала огромна, а инфраструктура скоро непостојећа. Школа нема основне услове за рад, попут воде, канализације, телефона, а о компјутерима и да не говоримо.

„Када би Палома имала исте могућности као Стив Џобс, вероватно би постала геније“, рекао је Серхио за АФП.

Са каквим условима се деца суочавају одлично илуструје пример двоје Паломиних другара, који су одједном нестали средином прошле школске године.

„Мексички образовни систем је као аутобус са поломљеним седиштима, точковима у лошем стању и поквареним мотором, који треба да се попне узбрдо“, објашњава професор.

Још једна добра илустрација јесте чињеница да се у Мексику тек од сваког другог детета очекује да заврши средњу школу.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару