Читај ми!

Пронађена најудаљенија галаксија у свемиру!

Научници са Универзитета Калифорније у Риверсајду, открили су најудаљенију галаксију, насталу само 700 милиона година после Великог праска. Ова галаксија названа је "z8-GND-5296" и у њој се звезде формирају изузетно брзо - годишње настане око 300 ових небеских тела.

Астрономи Бахрам Мобашер и Навин Реди с Универзитета Калифорније у Риверсајду, открили су најудаљенију галаксију, насталу само 700 милиона година после Великог праска.

Мобашер и Реди идентификовали су ову удаљену галаксију користећи оптичке и инфрацрвене слике које је правио телескоп „Хабл“, а удаљеност су потврдили помоћу телескопа „Кек“ на Хавајима.

Трагајући за удаљеним галаксијама, тим је, према боји, изабрао неколико кандидата од 100.000 галаксија које је снимио „Хабл“.  Ипак, коришћење боја у овој потрази може бити незгодно јер нека друга небеска тела могу да замаскирају удаљене галаксије. Због тога, да би се измерила права удаљеност, користи се спектроскопија.

„Оно због чега је ова галаксија у поређењу с другим јединствена, јесте спектроскопска потврда удаљености“, каже Мобашер, професор физике и астрономије.

Мобашер додаје да кад гледамо у овако удаљену галаксију, видимо како је она изгледала некад давно зато што светлост путује  брзином од око 300.000 километара у секунди.

„Кад посматрамо галаксију тако далеко у прошлости, можемо да прикупимо податке о најранијем формирању галаксија. Поређењем особина галаксија на различитим удаљеностима, можемо да испитамо еволуцију галаксија“, наводи Мобашер.

Ова галаксија названа је "z8-GND-5296"  и у њој се звезде формирају изузетно брзо - годишње настане око 300 звезда.

У поређењу с тим, у нашем Млечном путу настану свега две-три звезде годишње.

„Научили смо нешто о удаљеним деловима свемира. Постоје многе области у којима се формирају звезде, о чему нисмо знали ништа“, рекао је Стивен Финкелстајн, астроном са Универзитета у Тексасу, који је помогао у истраживању.

Изградњом великих телескопа на Земљи, попут оног на Хавајима и џиновског телескопа „Магелан“ у Чилеу, као и слањем телескопа „Џејмс Веб“ у свемир, до краја ове деценије открићемо још удаљених галаксија, а можда и неке још даље. Такође, открићемо много и о формирању галаксија“, објаснио је астроном Бахрам Мобашер.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару