"Kenguri" u napadu na prvu medalju

Košarkaška reprezentacija Australije sa velikim ambicijama putuje u Kinu, gde će na predstojećem Svetskom prvenstvu pokušati da izbori prvu medalju u istoriji ove selekcije. "Kenguri" će igrati u Grupi H, zajedno sa Litvanijom, Kanadom i Senegalom.

"Кенгури" у нападу на прву медаљу "Кенгури" у нападу на прву медаљу

Apsolutni lideri Okeanije sa 19 zlatnih i dve srebrne medalje pokušaće da kontinentalan uspeh prenese na svetski nivo i konačno neosporni kvalitet prenese na postolje.

Stranice košarkaške istorije im nisu previše ispisane. U Edu Palubinskasu su imali najboljeg strelca Olimpijade u Montrealu, ali tek 80-ih godina prošlog veka uspevaju da zagrebu površinu svetske košarke.

Na Svetskom prvenstvu 1982. završavaju kao petoplasirana ekipa, da bi šest godina kasnije, na Olimpijadi u Seulu, predvođeni Luk Longlijem, Endruom Gejzom, Derilom Pirsom, ostvarili plasman u polufinale, da bi na kraju zauzeli četvrto mesto (najbolji plasman u istoriji zemlje).

Određeni napredak u njihovoj igri primećuje se 90-ih, pa su ranija sedamnaesta, dvanaesta i deseta mesta na velikim takmičenjima zamenili šestim, petim i četvrtim mestima (1986 Olimpijada), igrajući u nekoliko polufinala. 

Uprkos pobedama nad Italijom, Španijom, Rusijom 2000-ih godina, Australiji ponovo izmiču medalje, ali se njihovi igrači sve više iz domaće NBL lige sele u Evropu, a neretko i u NBA (Endru Bogut, Peti Mils, Džejson Smit). 

Velika razočaranja doživeli su na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama 2010, 2012, i 2014. godine gde su osvojili deseto, sedmo mesto i 12. mesto.

Izbijanje u vrh svetske košarke desio u Riju 2016. godine. Ambiciozna, kvalitetna i dobro balansirana postava odigrala je sjajne Olimpijske igre, bila favorit za bar srebrnu medalju, ali su imali tu nesreću da im na put do tog cilja u polufinalu stane Srbija.

"Orlovi" su "Kengurima očitali lekciju, dozvolivši im samo pet poena u prvoj četvrtini, odnosno 14 za poluvreme, da bi u konačnom rezultatu bili bolji sa 87:61.

Australija u Kinu na Svetsko prvenstvo putuje u veoma jakom sastavu, koji na papiru možda važi i za kandidata broj jedan za medalju, možda i zlatnu. "Bumeri", odnosno "kenguri" po medalju idu bez najboljeg pojedinca, Bena Simonsa.

Simons, poput ostalih NBA zvezda, a pogotovo onima kojima je agent Rič Pol (Džejms, Dejvis, Grin) neće pomoći svojoj reprezentaciji u borbi za medalju. 

Ipak i bez Simonsa, Australija ima veoma dobar roster. Lideri i glavna imena svakako su NBA igrači: Eron Bejns, Endru Bogut, Peti Mils, Metju Delavedova, Džo Ingls.

Sem Boguta, svi pomenuti igrači mogu da naškode protivnicima u šutu za tri poena. Australiju odlikuje i veličina i kreativnost na toj poziciji, pošto imaju dominantne visoke igrače koji odlično znaju da uposle saigrača. Igra im se zasniva na utrčavanjima, često iza leđa rivala, gde steknu prednost u odnosu na protivnike, a onda dobrim protokom lopte i šutem za tri poena dođu do poena.

U Kini će se naći i doskorašnji član Partizana, a novi igrač Žalgirisa Džok Lendejl, a spisak kompletiraju igrači iz australijske lige - Ksavijer Kuks, Kameron Glidon, Kris Gulding, Nikolas Kej i Nejtan Sob.

"Kenguri" pohod na prvu medalju počinju u Grupi H, zajedno sa Litvanijom, Kanadom i Senegalom. Odličan sastav će morati da opravdaju i na terenu, jer se Grupa H smatra za "grupu smrti", pošto sve reprezentacije imaju podjednake šanse za prolaz u narednu fazu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 03. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару