Канада, огромни неискоришћени потенцијал

Канада никада у историји није имала више играча у НБА лиги, али ће у Кину повести само двојицу. Велику дозу наде полажу у НБА шампионског тренера Ника Нурса, који ће имати тежак задатак већ у групној фази, где ће им противници бити Аустралија, Литванија и Сенегал.

Годинама се чека да једина земља изван САД која има тим у најјачој лиги на свету, а уједно и шампиона НБА лиге (Торонто репторси) избије на врх и у репрезентативном плану, али Канада из првенства у првенство представља велико разочарање.

Једина медаља на великим првенствима у историји ове земље у кошарци дошла је 1936. на Олимпијским играма у Берлину, када су освојили сребро.

Био је то деби кошарке на Олимпијади, а играло се на тениским теренима на шљаци. Утакмице су због временских услова често морале бити прекинуте или одложене. Канађани су до финала са Америком дошли савладавши Швајцарску, Уругвај и Пољску.

Занимљиво је да је ту једину медаљу на глобалним првенствима Канађанима уручио њихов земљак, Џејмс Нејсмит, оснивач кошарке.

Од тада, Канађани се чак девет пута нису пласирали на Олимпијаду, рачунајући и последње четири у Атини, Пекингу, Лондону и Рију. Што се Светских првестава тиче, четири пута се нису ни квалификовали (није их било ни на последњем 2014. у Шпанији), а најбољи пласман им је шесто место 1978. И 1982. Године.

Историја ове кошаркашке репрезентације звучи поприлично бедно узимајући у обзир који играчи су рођени у Канади. Најзвучније име свакако је Стив Неш. Двоструки најкориснији играч НБА лиге није успео да индивидуалне успехе пренесе и у репрезентативној каријери. Поред њега, у репрезентацији Канаде били су и Рик Фокс, Бил Венингтон, Семјуел Далемберт, Кели Олиник, Џоел Ентони, Ендру Вигинс. Највећи успеси достигнути су на континенталном нивоу (сребра 1980 и 1999. на АмериКупу и сребро 2015. на Пан Америчким играма).

Велике амбиције Канада је гајила пред престојеће Светско првенство у Кини, али су оне добрим делом угашене отказима кључних играча. У Кини, што због повреда, што због личних разлога неће играти Џамал Мари (Денвер), Кели Олиник (Мајами), Ар Џеј Берет (Њујорк), Шај Гилџус-Александер (Оклахома), Треј Лајлс (Денвер), Тристан Томпсон (Кливленд), Ендру Вигинс (Минесота)...

За земљу која има шампиона у НБА лиги наступаће само два играча из исте: Кори Џозеф и Кем Бирч. Џозеф је ново појачање Сакрамента и није прошао припреме са осталим саиграчима из репрезентације, док Бирч не толико често наступа за Орландо у који је дошао из Олимпијакоса прошле сезоне.

Кључну улогу поред њих двојице играће плејмејкер Барселоне Кевин Пенгос и веома добри шутери Вилтјер, Стаускас и Хеслип. Кајл Вилтјер је Уникаху и Олимпијакос заменио Турк Телекомом, Стаускас је годинама лутао по НБА лиги, да би недавно појачао Басконију, док Бредли Хеслип, некадашњи кошаркаш Игокее тренутно наступа за турски Истанбул.

Канада највеће наде полаже на тренера Ника Нурса. Стратег који је прошле године дебитовао у НБА лиги је исту успео одмах и да освоји. Поред тактичких бравура, главна карактеристика му је и повезаност са играчима и енергија коју на њих преноси.

"Путни ратници" како гласи надимак ове селекције имаће веома тежак посао у Групи Х, где се састају са Аустралијом, Литванијом и Сенегалом и биће потребно право чудо да Канада баш у Кини прекине црну серију неуспеха. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво