Литванија, "бабарога са Истока"

Кошаркашка репрезентација Литваније Светско првенство у Кини игра са високим амбицијама, пошто су послали веома јак, талентован, али и искусан састав. Жеља Литванаца је да се из Кине врати са медаљом око врата, али ће на испиту бити већ у групној фази, пошто се састају са Аустралијом, Канадом и Сенегалом.

Литванија, "бабарога са Истока" Литванија, "бабарога са Истока"

За једну од најмањих, као и ону са најмањом популацијом, Литванија има завидну кошаркашку традицију.

Први и једни од највећих успеха ове земље су злата на Евробаскету 1937. и 1939. године. Ту генерацију предводио је Франк Лубин, рођени Американац и освајач злата на првим Олимпијским играма, вратио се у земљу својих родитеља и ставио Литванију на кошаркашку мапу.

На ту мапу Литванци су се вратили деведесетих, након што су изборили независност од Совјтског Савеза. Лидери и легенде кошаркашке репрезентације постали су Сабонис, Марчуљуонис и Куртинаитис. 

Управо су деведесете донеле "печат" ове селекције, као и највише успеха, која је тих година важила за светског и европског гиганта. Две медаље, бронзане освојене су на Олимпијади 1992. и 1996. године, као и сребро 1995. на Европском првенству.

Нови талас медаља донеле су и наредне генерације. Предвођени Јасикивичијусом, Шишкаускасом, Гиедраитисом, Сонгаилом, Литванија долази до бронзе на Олимпијади 2000, као и злата на Европском првенству 2003. године

Једини успех на Светском првенсту остварили су 2010. године. Клеиза, Јавтокас, Сеибутис, Мачиулис, Поцијус и други, предводили су Литванију до бронзане медаље у Турској, победом над емотивно испражњеном селекцијом Србије.

У последњих шест година нису се нашли на подијуму на Олимпијским играма и Мундобаскетима, али су остварили велике успехе на континеталном првенству.

Два сребра освојили су 2013. и 2015. године, једном су у полуфиналу били бољи од Хрватске, а други пут од Србије.

"Зелена смрт", "Балтички гиганти", "Други Дрим тим", "Бабарога са Истока", разни су надимци једне од најкошакашкије нације на свету. Литванија има велике амбиције и на СП у Кини.

Предвођени су НБА центрима Јонасом Валанчунасом и Домантасом Сабонисом, око којих се заснива игра ове репрезентације.

Први је у најјачој лиги света већ седам година, где је наступао за Торонто и Мемфис, док је други син легендарног Арвидаса, три године "преко баре", бранећи боје дреса Оклахоме и Индијане.

Остатак ростера чине им играчи који углавном наступају у Евролиги. Улановас и Григонис наступају за Жалгирис, док је Кузминскас, некада члан Њујорк Никса, тренутно у редовима Арманија. Једна су од најстаријих селекција, пошто им је просек година кошаркаша 29, а ветеранско искуство у тим уносе Јанкунас (35), Сеибутис, Мачиулис (34) и Калниетис (32).

Са клупе их предводи тренер Ритаса, Даиниус Домаитис, 45-годишњи стручњак који је на том месту од 2016. године. 

Литванија се налази у "групи смрти", пошто се у Групи Х састају са Аустралијом, Канадом и Сенегалом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво