Јанис и амбициозни Грци у нападу на злато

Кошаркашка селеција Грчке, предвођена НБА, али и Евролигашким искуством представља фаворита Групе Ф на Светском првенству у Кини, али и једног од најозбиљнијих конкурената за медаљу, можда и златну. Браћа Адетокумбо, Слукас, Принтезис и екипа покушаће да прекину низ година без одличја и врати Грчкој статус велесиле.

Јанис и амбициозни Грци у нападу на злато Јанис и амбициозни Грци у нападу на злато

Грчка кошарка, како клупска, тако и репрезентативна већ дужи период важи за једну од најбољих на свету, а поготово у Европи.

Оно што је карактеристично за Грке јесте то да, иако поседују велики број стручњака, зналаца и мајстора кошарке, одувек су поштовали и утицај људи са стране, па су кроз историју,  њихову кошарку надограђивали и брусили сјајни кошаркашки умови других земаља, наравно и из Србије.

Кошарка има дугачку традицију у Грчкој, која је једна од осам земаља која је основала Фибу. Ипак, на врх светске кошарке Грци избијају тек крајем 80-их, када их на мапу стављају Никос Галис, Панајотис Јанакис и Фасулас... Та генерација изборила је први пласман на Светско првенство и освојила Евробаскет 1987. 

Упркос свим медаљама, "најпознатији" успех Грчка је остварила 2006. као репрезентација која је "скинула скалп" и савладала САД.

Пре више од једне деценије, предвођени Спанулисом и Дијамантидисом, али и тренером Јанакисом, Грци су савладали тим предвођен именима каква су Џејмс, Вејд, Ентони, Хауард, Бош, Пол, Аренас и изборили пласман у финале Светског првенства у Јапану и сребрном медаљом остварили један од највећих резултата у историји земље.

Поред сребра у Јапану, Грцу су се окитили са две златне (1987 и 2005) и једном сребрном (1989) медаљом на Европским првенстима.

Ипак, сјајан кадар није се увек одражавао и на резултате, па су Грци последњих година били далеко од постоља (последња медаља 2009. бронза на ЕП), али ће управо на Светском првенству у Кини тражити повратак на старе стазе. 

Тим са југа Балканског полуострва у том походу предводиће МВП НБА лиге Јанис Адетокумбо.

Јанис важи за кошаркаша јединствених физичких предиспозиција и карактеристика на терену. Висок 211, а поседује распон руку од 221 центиметар, Јанис је један је од ретких кошаркаша на планети који успешно покрива свих пет позиција на терену.

У нападу га одликује одлична контрола лопте, дриблинг, дуг корак и незаобилазна завршница, поготово око коша, јер скок и распон руку омогућавају Јанису да закуца из ситуација из којих многи други играчи не могу. Дефанзива му је подједнако јака страна, јер брзе ноге и кретње му омогућавају да чува плејмејкере, а атлетицизам и тело користи против центара. Потцењен је асистент, па тако веома добро зна да препозна удвајање и нађе отвореног саиграча.

Јанис на СП у Кини неће бити једини Адетокумбо, пошто ће му друштво правити старији брат Танасис, којег такође одликују изнадпросечне физичке предиспозиције и атлетицизам. 

Након тражења шансе и лутања по развојној НБА лиги, одлучио се за повратак у Европу, а Евролигашко искуство стекао је у Панатинаикосу. Након одличних партија у Евролиги, поготово дефанзивних, успео је да се избори за НБА уговор управо у тиму код свог млађег брата Јаниса.

Ипак, Грчка није само породица Адетокумбо, већ и одличан скуп младости и искуства, како из НБА, тако и из Евролиге.

Кључна имена, поготово у организацији игре биће Слукас и Калатис. Први је био један од најбољих играча Фенербахчеа, са којим је недавно обновио уговор, а други је био лидер Панатинаикоса и један од најбољих плејмејкера читаве Евролиге. Слукас је пропустио припремни период због повреде, али се Грци надају да ће бити спреман за турнир.

Прегршт репрезентативног и такође високог евролигашког искуства доносе и Принтезис, Папаниколау, Манцарис, Папапетру и помало заборављени Бурусис, који се из Кине вратио у Европу.

Ову одличну скупину прекаљених, искусних, али и младих и амбициозних играча са клупе ће водити Танасис Скуртопулос. Стручњак који има 54 године је током каријере углавном водио тимове из домаћег првенства. У репрезентацији је од 2014. године где је радио као асистент, а од 2017. године је преузео место селектора од Фотијоса Кацикариса. 

У припремним утакмицама Грчка је показала да их треба сматрати за фаворита за медаљу, па можда чак и златну. Игра им се заснива на сјајном Јанису Адетокумбу чија је примарна улога главног креатора и плејмејкер, који продорима тера противника на "скупљање" одбране, што ствара много простора Јанисовим саиграчима.

Доста играча способно је да погоди за три поена, што ће такође бити оружје, а када загусти, често се ослоне на индивидуални квалитет Принтезиса на ниском посту, или на Калатесову луцидност у нападу.

Један од најозбиљнијих конкурената за медаљу, можда и златну у Кини ће на испиту бити већ у групној фази, где ће одмерити снаге са селекцијама Црне Горе, Бразила и Новим Зеландом, тим редоследом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво