Кинески змај спреман за буђење

Репрезентација Кине, као домаћин 18. светског шампионата, има велика очекивања. Нове снаге кинеске кошарке спремне су да своју екипу доведу до нивоа где никада раније нису били – у борби за медаље.

Можда звучи необично, али Кина никада није успела да освоји кошаркашку медаљу на светским шампионатима и Олимпијским играма. Штавише најбољи пласман било им је осмо место.

На Мундобаскету у Канади, Кина је једини пут у историји успела да се пласира међу осам најбољих селекција на турниру, а у Јапану 2006. године били су за једно место лошије пласирани.

Јао Минг је један од најпознатијих кинеских спортиста, са великим успехом дуго година наступао је у НБА лигу, али за време његовог "мандата" Кина није успела да направи озбиљнији искорак у односу на резултате неких претходних генерација.

Међутим, Кина је домаћин Светског шампионата ове године и жели да до максимума искористи ту чињеницу. Такође, неки нови клинци кинеске кошарке потпуно су сазрели да предводе нацију до историјског тријумфа.

Селектор Ли Нан на располагању има талентовану генерацију, а посебан акценат на игру кинеског тима дају његови асистенти Грк Христопулос и Американац Скот Рот.

Ванг Желин и Џоу Ћи су садашњост и будућност кинеске кошарке, док ће велику помоћ имати у, сада већ искусном, јиу Ђијанлијану. Сва тројица су изузетно високи, што је још једна предност Кине у односу на ривале у групи.

А противници Кине у Групи А ће бити Пољска, Обала Слоноваче и Венецуела. Домаћин је био повлашћен на жребу, био је у првом, најквалитетнијем шеширу, што јасно говори колико Кинези желе да направе резултат на овом шампионату.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво