ШПА - ФРА (9. ЈУЛ)
ХОЛ - ЕНГ (10. ЈУЛ)
Читај ми!

Srbija protiv Engleske u Gelzenkirhenu počinje evropsku turneju (21.00, RTS1)

Fudbaleri Srbije odigraće duel prvog kola grupne faze na Evropskom prvenstvu protiv selekcije Engleske. Utakmica počinje u 21.00, a direktan prenos je na Prvom programu RTS-a. Najvažnije detalje možete pratiti na našem portalu.

Србија против Енглеске у Гелзенкирхену почиње европску турнеју (21.00, РТС1) Србија против Енглеске у Гелзенкирхену почиње европску турнеју (21.00, РТС1)

Srbija počinje dugoočekivano prvenstvo Evrope. Prvi rival je tim Engleske, jedan od favorita za trijumf na turniru. Utakmica će biti odigrana u Gelzenkirhenu na stadionu "Šalke arena".

Srbija, odnosno njena prethodnica Jugoslavija i Engleska imaju dugi niz veličanstvenih međusobnih susreta. Prvi je odigran 1939. godine na stadionu beogradskog BSK-a. Utakmice Jugoslavije i Engleske nosile su posebnu težinu i strast koja je nadilazila sportsko rivalstvo, posebno duel odigran 11. maja 1958. godine u Beogradu kada je jugoslovenski tim naneo drugi najveći poraz u istoriji reprezentacije Engleske.

No, mnogo je vode proteklo Temzom, odnosno Dunavom i Savom, Engleska je ostala u vrhu svetskog fudbala, dok je Srbija pokušavala da vrati kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima. Trend igara i uspeha u vidu plasmana na nekom od svetskih ili evropskih prvenstava postoji, ali još uvek izostaje iskorak ka istorijskom rezultatu.

Srbija je posle mnogo godina ponovo na početku, a utisak je da se iz jedne u drugu fazu ulazi s velikim očekivanjima i krupnim obećanjima, a rezultati izostaju. Iako je, istini za volju za Srbiju veliki uspeh što uspeva da bude deokontinentalnog ili planetarnog prvenstva.

Fudbal se vraća kući i nikako da dođe

Fudbaleri Engleske su do prvenstva Evrope u Nemačkoj stigli bez poraza, kao prvoplasirani tim u grupi C, ispred Italije, Ukrajine, Severne Makedonije i Malte. Upisali su šest trijumfa i dva remija sa Ukrajinom i Severnom Makedonijom. Najbolji igrač tima u kvalifikacija bio je kapiten Hari Kejn sa osam golova i dve asistencije. Bukajo Saka je upisao četiri pogotka i tri asistencije.

U pripremnom periodu savladali su Bosnu i Hercegovinu, rezultatom 3:0, a onda su u poslednjoj proveri pred odlazak u Nemačku poraženi na Vembliju od Islanda - 1:0.

Engleska je 1996. godine bila domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu, a navijači su napravili pesmu "Football’s coming home" - "Fudbal se vraća kući". Snove "Gordog Albiona" tada su srušili Nemci u polufinalu, a 25 godina kasnije uz iste stihove - Italijani u finalu. U Nemačkoj, Englezi će igrati 11. put za prvu evropsku titulu u istoriji tima.

Ukoliko se pogledaju prethodni rezultati, utisak je da dok tiho teče Temza, fudbal uporno beži od kuće, jer značajne titule još od Mundijala 1966. godine nema na policama vitrina Fudbalskog saveza Engleske. Ovoga puta, Englezi su pred velikim izazovom, moraju da opravdaju očekivanja navijača iz zemlje, ali i stučne elaboracije koje nagovštavaju učešće u završnici takmičenja.

Na novom početku, početku svih početaka

Fudbalska reprezentacija Srbije će debitovati na Evropskom prvenstvu. Početnička sreća ne traži samo hrabre, već i odmerene. Srbija može do eliminacione faze, a za taj podvig, tim selektora Dragana Stojkovića moraće da igra timski, jer pojedinačni kvalitet igrača koji pravi razliku na terenu u ekipi Srbije jednostavno ne postoji.

Aleksandar Mitrović bio je najbolji strealac tima u kvalifikacijama sa pet golova, a uspeo je da upiše i jednu asistenciju.

Podsetimo, "orlovi" Dragana Stojkovića izborili su plasman na kontinentalno prvenstvo kao drugi iz kvalifikacione grupe G, iza Mađarske i ispred Crne Gore, Litvanije i Bugarske. Posle potvrde učešća na prvenstvu i uoči početka takmičenja utisak je da je kvalifikaciona grupa bila izuzetno laka u poređenju sa drugim. Protiv timova, izuzimajući Mađarsku, koji nisu dugo napravili značajan iskorak, ishod je morao da bude bolji od 14 bodova i samo četiri trijumfa.

Srbija je pripreme za Evro okončala polovičnim uspehom, pobedom protiv Švedske, rezultatom 3:0 u Stokholmu i porazom od Austrije u Beču - 2:1.

Deluje da su Srbija i Engleska, uz sve različitosti u igri i istoriji, iz godine u godinu na novom početku. Englezi traže titulu, decenijama unazad, a Srbija iskorak iz grupne u eliminacionu fazu. I u tome je jedina razlika.

Sautgejtov prilagodljiv sistem protiv Piksijeve napadačke taktike

U modernom fudbalu se ne može govoriti o stilovima igre, po čemu su nekad bile prepoznatljive reprezentacije, odnosno zemlje. Međutim, sigurno je da će obe ekipe igrati sa željom da pobede. U tome im može pomoći jedino smislena igra i primoravanje protivnika na grešku.

Sautgejta odlikuje prilagodljiv sistem igre, u zavisnosti od protivnika selektor Engleske postavlja formaciju. Najčešće koristi 4–3–3, 4–2–3–1, 3–4–3 i 3–5–2. Sve one ukazuju na izrazit napadački stil kojim rukovodi Džud Belingem, a u delo akcije sprovodi Hari Kejn.

Sautgejt je zaslužan i za promociju igrača iz omladinskih selekcija Engleske u seniorski tim. Tu prednjače Fil Foden, Bukajo Saka, Kobi Mejno, Kol Palmer...

Tabor Srbije koji s klupe predvodi selektor Stojković najčešće nastupa u formaciji s tri igrača u zadnjoj liniji, potom dva bočna koja po potrebi igraju u napadu ili defanzivi, tri na sredini terena i dva fudbalera u navali.

Pretnja Srbije u napadu je nedvosmislena, međutim, istini za volju postoji manjkavost u defanzivi. Na Svetskom šampionatu u Kataru Srbija je primila osam golova u grupnoj fazi. U kvalifikacionom periodu za Evro na samo dve utakmice nije primila gol.

Nema sumnje da će Srbija polagati nadu u Aleksandra Mitrovića koji će pokušati da produžiti sjajnu formu. Direktni čuvari izvesno je da će mu biti Džon Stouns i Mark Guei koji su za par centimetara niži od njega.

Pored najboljeg strelca Srbije u istoriji biće i Dušan Vlahović, fudbaler velikog potencijala. Posle dve i po sezone u Seriji A za tim Juventusa je postigao 33 gola na 75 mečeva. Vlahović je u krizi, odnosno padu forme, te će upravo na prvom meču protiv Engleske tražiti priliku da povrati golgeterski ritam.

Utakmica u Gelzenkirhenu počinje u 21.00, a direktan prenos je na Prvom programu RTS-a. Najvažnije detalje možete pratiti na našem portalu.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару