ЕНГ - ШВА 1:1 (5:3)
ХОЛ - ТУР 2:1 (КРАЈ)

Ердоган на трибинама, "сиви вукови" свуда по Берлину

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган са трибина Олимпијског стадиона у Берлину гледа меч између Турске и Холандије, којем је претходио низ контроверзи везаних за поздрав "сивих вукова", која Немачка сматра непримереним на спортским догађајима. Неколико турских навијача ухапшено. Накратко затворена и фан зона у немачкој престоници.

 Ердоган на трибинама, "сиви вукови" свуда по Берлину Ердоган на трибинама, "сиви вукови" свуда по Берлину

Немачка полиција је, током послеподнева, молила турске навијаче да се уздрже од показивања симбола "сивих вукова", дан пошто је Уефа због таквог поздрава на два меча суспендовала Мериха Демирала.

Хиљаде присталица Турске, међутим, продефиловало је берлинским улицама показујући спорни симбол, због чега је полиција, накратко, затворила фан зоне и ухапсила неколико навијача.

"На маршу навијача нема места за политичке поруке", саопштила је берлинска полиција, која је "због олује" накратко затворила фан зоне код Бранденбуршке капија и Рајхстага.

Обе зоне поново су отворене непосредно пред почетак утакмице, којој је претходила размена тешких речи између власти у Анкари и Берлину, прво због "сивих вукова", а затим и због реакције немачких званичника.

У низу гневних реакција турских званичника, најблажи био је управо Ердоган, који је Демирала бранио тврдећи да су га "савладале емоције" после победе над Аустријом.

"Симболима турских ултра-десничара није место на стадионима. Злоупотреба Европског првенства за промоцију расизма је потпуно неприхватљива", рекла је немачка министарка унутрашњих послова, Ненси Фазер.

Турска фудбалска федерација се, такође, укључила у расправу, предајући Уефи досије са поздравима које сматрају контроверзним, укључујући три прста које су подизали репрезентативци Србије, орла који су длановима правили швајцарски репрезентативци албанског порекла, наводи Хуријет.

У том досијеу се наводи и значај сивог вука у турској и монголској митологији, као да је, према наводима неких историчара, у Малу Азију доспео из будизма. Наводно, лидери разних племена користили су га како би истакли "турско порекло".

При овом поздраву, рука је испружена увис, док су кажипрст и мали прст раширени како би подсећали на уши, док су преостала три прста скупљена као њушка вука. У суштини, овај симбол представљаа заштитни знак Партије националистичког прогреса, или МХП.

Такав поздрав је пре неколико година, испред турског конзулата у Хамбургу показао тадашњи министар спољних полсова Мевлут Чавошоглу, а наводно га је у прошлости често користио и сам Ердоган.

Немачке обавештајне службе процењују да у тој држави има око 7.000 припадника "Сивих вукова", организованих у 70 удружења, али и на десетине хиљада симпатизера. У Турској, подржава их око два одсто бирача.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару