Увертира за Олимпијске игре - три српске краљице атлетике на митингу Дијамантске лиге у Паризу

Месец дана је до почетка Олимпијских игара, а љубитељи атлетике доживеће предеуфорију у срцу Француске. На митингу Дијамантске лиге у Паризу, који се одржава данас, наступају три српске атлетичарке - Ивана Шпановић и Милица Гардашевић у скоку удаљ и Ангелина Топић у скоку увис.

Дисциплина скок увис, у којој ће се такмичити Ангелина Топић, на програму је данас од 14.35, док ће Ивана Шпановић и Милица Гардашевић скакати удаљ од 16.20. Митинг се одржава на стадиону "Стад де Франс" у Сен Денију, предграђу Париза.

Иако само формално носи епитет "европске звезде у успону" за 2023. годину, Ангелина Топић је далеко раније заслужила да цела Европа, а и свет чују за њу.

Већ је ове године поставила нови сениорски државни рекорд у скоку увис са 1,98, али све је ближа и прескакању летвице постављене на "магична" два метра, што показује и покушај од пре две недеље на атлетском митингу у Атини, када ју је минимално закачила.

"Верујем да је само питање времена када ћу пробити ову 'границу' од два метра. Сигурна сам да сам физички спремна, ове године сам више пута потврдила одличну форму, само остаје да сачекам прави тренутак. Надам се да ће тај моменат бити управо у Паризу, где ће се и највише вредновати", рекла је Топићева за РТС.

За 19 дана пуни 19 година, а тренутно је лидерка у генералном пласману за финале Дијаманске лиге, где је проше године освојила високо треће место. На данашњем митингу у Паризу је сам врх светског скока увис.

"Не волим да себи постављам очекивања, на борилишту ће се појавити већина девојака које ће се такмичити и на Олимпијским играма. Неминовно је да је конкуренција изузетно јака, даћу, као и увек, свој максимум у борби за што бољи резултат и пласман, чиме ћу осигурати наступ на финалу Дијамантске лиге", нагласила је Топићева.

Шпановићева скаче први пут ове године

Велико узбуђење прижељкује се и у другој скакачкој дисциплини - скок удаљ. На стартој листи од 11 скакачица, две су из Србије. Ивана Шпановић и Милица Гардашевић сакупљаће бодове како би се у септембру нашле међу финалисткињама најјаче светске лиге у атлетици.

Реткост је да Ивану Шпановић на залетишту видимо тек у јулу, али изостанак са Европског првенства и темпирање форме за једину златну медаљу која јој недостаје у каријери режирали су да дебитантски овосезонски наступ буде почетком јула.

Петострукој освајачици Дијамантске лиге ово неће бити први скок летње сетоне, већ и први у 2024. години, будући да није наступила на Светском дворанском првенству у Бирмингему. Публика је последњи пут Ивану гледала управо у финалу Дијаманстке лиге у Јуџину средином септембра прошле године, када је и тријумфовала.

Државна рекордерка Србије са 7,14 метара ове године имаће јаку конкуренцију, а управо једне од главних ривалки биће и данас у Паризу - Малаика Михабо из Немачке, која је освојила злато на Европском првенству у Риму скоком од 7,22 метара, као и Италијанка Лариса Иапаћино, вицепрвакиња са 6,94 метара.

Гардашевићева очекује изузетно јако такмичење

Милица Гардашевић освајачица је Златне лиге у дворани и шестопласирана са дворанског Светског првенства у скоку удаљ. На Европском првенству у Риму имала је пех са залетом, те се није нашла међу 12 најбољих, али њени резулати дефинитивно потврђују да је не само на врху Европе, него и света, што доказују континуирани наступи на елитним митинзима.

"Дијамантска лига је најјача серија митинга у атлетици, ретко се на зелетишту и нађе неко ко није освајач европске, светске или олимпијске медаље. Имајући то у виду очекујем изузетно јако такмичење, посебно јер је на само месец дана пре Олимпијских игара", рекла је Гардашевићева за РТС.

Норму за Олимпијске игре остварила је још прошле године са личним рекордом од 6,91 метара пред домаћом публиком на Првенству Србије у Краљеву, а ове године најбољи скок поставила је на митингу у Пољкој са 6,76 метара.

"Задовољна сам тренутном формом. Наравно, увек има простора да се нешто поправи, али све у свему мислим да смо одрадили добар припремни период и да ћу спремна дочекати Олимпијске игре", истакла је Гардашевићева.

недеља, 07. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару