Читај ми!

Iran protiv Amerike – Katar preživeo meč najvišeg rizika

Katarska policija dala je sve od sebe da se utakmica između Irana i Sjedinjenih Američkih Država ne pretvori u obračun navijača dve dozlaboga posvađane zemlje, ili sukob između suprotstavljenih grupa Iranaca. Donekle uspešno. Maskirani muškarci su, uprkos svim merama opreza, nakon utakmice napali jednu ženu, koja je posle incidenta vikala ”Sloboda Iranu”.

Иран против Америке – Катар преживео меч највишег ризика Иран против Америке – Катар преживео меч највишег ризика

Drali su se na ljude koji su ih snimali, ali su odustali od pokušaja da se ponovo približe toj ženi kada se pojavila policija. Ubrzo zatim nestali su u masi ljudi. 

Bio je to jedini incident na utakmici najvišeg mogućeg rizika, zbog kojeg je katarska policija angažovala do sada neviđen broj policajaca - prvi put od početka Svetskog prvenstva opremljenih i pendrecima. Zlu ne trebalo.

Kako bi sprečili eventualne incidente, katarske vlasti su kilometrima oko stadiona čipkom obavijenog El Tumama zaustavile saobraćaj, te prosto naterali grupe navijača na predugo pešačenje do najbližih ulaza.

Svega tri osobe protestovale su do početka utakmice. Jedna žena nenametljivo je molila prolaznike za podršku kako bi se ukinule američke sankcije protiv Irana, držeći transparent na kojem je pisalo da "iranska deca obolela od raka možda neće doživeti sledeće Svetsko prvenstvo".

Nekoliko stotina metara dalje, još jedna devojka zalagala se, takođe tiho, za prava žena, pominjući da su "Iranke slobodne". Ubrzo zatim, ogrnula se iranskom zastavom i ušla na stadion.

Protestovao je i jedan muškarac, koji je uletao u kadrove televizijskih ekipa, pokazujući svoje pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, od koga traži da se ukine embargo na izvoz lekova u Iran. Osim njih, navijači dve reprezentacije zajedno su ulazili na stadion. Neki su imali obeležja oba tima.

Deset od jedanaest iranskih fudbalera, koji su istrčali na savršen teren El Tumame, pevalo je himnu, kojoj su tek poneki gledaoci zviždali. Istovremeno, Amerikanci su se iz petnih žila drali pevajući "Star Sprangled Banner", posle čega su obe strane do kraja meča bodrile svoje timove.

Žena umotana u američku zastavu stajala je usred grupe navijača Irana. Do nje gospođa sa zastavom Saudijske Arabije. Na tribinama su se nekako našle i zastave Somalije, Iraka i Libana. Podršku su imali i Palestinci. Bez ikakvih incidenata.

Sa vrha tribina, negde na polovini terena teško je bilo proceniti da li su glasniji navijači Irana, ili oni na suprotnoj strani stadiona koji su klicali Americi.

Amerika je pobedila sa 1:0.

Meč odluke o učesniku naredne runde Svetskog prvenstva imao je prilično burnu uvertiru, pošto su čelnici iranske fudbalske federacije zatražili od Fife da izbaci Amerikance sa turnira jer su na Tviteru podržali demonstrante u Iranu. Poruka podrške je, u međuvremenu, obrisana pa je utakmica mogla da počne bez ikakvih problema.

Da se ne bi stvorili novi, katarske vlasti su tiho uklonile iranske zastave koje su upotrebljavane u vreme kada je tom zemljom vladao šah Reza Pahlavi. Umesto ruskih pesama, koje su svirači izvodili pred ostale utakmice, ovaj put svirali su "O bela ćao", pokušavajući da smanje ionako visoke tenzije.

Ova utakmica dovela je organizatore Svetskog prvenstva u prilično nezgodnu situaciju, jer Katar održava dobre odnose sa Teheranom, dok se na njegovoj teritoriji nalazi velika američka vojna baza.

Smrt Mahse Amini, koja je pod kontroverznim okolnostima umrla pošto je privela "islamska moralna policija", bila je okidač za seriju protesta koji, širom Irana, traju od sredine septembra. Do sada je u sukobima suprotstavljenih strana stradalo nekoliko stotina ljudi, dok su hiljade uhapšene.

Teheran za nerede optužuje Sjedinjene Američke Države, Izrael i Saudijsku Arabiju, tvrdeći da nesrećnu devojku nije uhapsila ni ubila policija, već je naprosto umrla.

Amerikanci su nedavno reagujući na "kredibilne obaveštajne podatke o napadu iz Irana", podigli borbene avione F-22 i F-16 iz baza u Saudijskoj Arabiji. Obračuni Amerikanaca i Izraelaca sa proiranskim grupama gotovo su svakodnevna pojava širom Bliskog istoka.

Vrhunac tenzija između Irana i Zapada vremenski se podudario sa početkom Svetskog prvenstva u Kataru, pa je ćutanje iranskih fudbalera tokom intoniranja himne pred meč sa Engleskom raspalilo spekulacije o stanju u timu i državi uopšte.

Posle poraza i eliminacije sa Svetskog prvenstva, iranski Kurdi su slavili pobedu Amerike. Ni navijači koji su utakmicu gledali na El Tumami nisu delovali preterano tužno.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару