Читај ми!

Prvi put u istoriji: Predstavnik Holandije diskvalifikovan sa Pesme Evrovizije, redni brojevi nastupa ostaju isti

Holandski umetnik Jost Klajn neće nastupiti u finalu ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, saopštila je Evropska radiodifuzna unija. Organizatori saopštavaju da se neće menjati redni brojevi nastupa, samo će izostati broj 5 pod kojim je trebalo da nastupi Holandija. To znači da Srbija ostaje pod rednim brojem 16.

Први пут у историји: Представник Холандије дисквалификован са Песме Евровизије, редни бројеви наступа остају исти Први пут у историји: Представник Холандије дисквалификован са Песме Евровизије, редни бројеви наступа остају исти

Švedska policija je istražila pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta koji se odigrao posle nastupa Josta Klajna u polufinalu u četvrtak uveče, stoji u saopštenju EBU-a.

Dok pravni postupak teče svojim tokom, ne bi bilo prikladno da on nastavi svoje učešće na takmičenju.

„Želimo da jasno stavimo do znanja da, suprotno nekim medijskim izveštajima i spekulacijama na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen nijedn drugi izvođač ili člana delegacije“, ističe se u saopštenju.

„Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprikladnom ponašanju na našem događaju i posvećeni smo obezbeđivanju sigurnog i bezbednog radnog okruženja za sve učesnike na takmičenju. U svetlu ovoga, ponašanje Josta Klajna prema članu tima smatra se kršenjem pravila takmičenja“, zaključuje se u saopštenju koje je izdala Evropska radiodifuzna unija, organizator takmičenja..

Veliko finale 68. Pesme Evrovizije biće održano sa 25 pesama.

Holandski Javni servis AVROTROS se na društvenoj mreži Iks (nekada Tviter) oglasio povodom odluke EBU-a.

 „Uzeli smo u obzir diskvalifikaciju od strane EBU-a. AVROTROS smatra diskvalifikaciju nesrazmernom i šokirani smo odlukom. Duboko žalimo zbog ovoga i naknadno ćemo dati detaljnije obrazloženje“, stoji u objavi.

Ostali učesnici nastupaju po zvaničnom rednom broju

U dotatnom saopštenju, Evropska radiodifuzna unija je istakla da zbog diskvalifikacije Holandije, u finalu Pesme Evrovizije svi takmičari zadržavaju svoje brojeve koji su navedeni u zvaničnom redosledu nastupa. Jedino neće biti pesme na poziciji broj 5.

„Rezultati glasova žirija, dobijeni nakon druge generalne probeu petak 10. maja, preračunati su tako da Holandija neće dobiti nijedan poen. Zbog toga svi članovi žirija moraju da rangiraju sve pesme od 1 do 26.

Na primer: ako je Holandiju rangirao nacionalni žiri na 9. mestu u zemlji, 10. rangirana pesma je sada rangirana na 9. mestu i dobiće 2 boda, a bivša 11. rangirana pesma je sada 10. i dobija 1 bod“, stoji u obrazloženju.

Holandiji neće biti dodeljeni bodovi od strane publike.

Holandskim gledaocima je i dalje dozvoljeno da glasaju u velikom finalu, a rezultati holandskog žirija su i dalje važeći.

„EBU će obavestiti sve telekomunikacione partnere da Holandija više ne učestvuje, a mi ćemo nastojati da blokiramo linije za pesmu pod rednim brojem 5. Molimo da niko ne pokuša da glasa za pesmu 5. Ukoliko neko pokuša da glasa za pesmu 5, njegovi glasovi se neće računati, ali postoji mogućnost da poruke budu naplaćene gledaocima“, upozoravaju iz EBU-a.

Holandija se neće pojaviti na listi takmičara.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару