Nutricionisti: Šarenilo u tanjiru čuva zdravlje
Preporuke nutricionista su da „jedete šareno“ – od žute, preko narandžaste i crvene, do zelene i ljubičaste boje.
Svaka od boja namirnica pokazatelj je koje ćemo vitamine i minerale uneti hranom.
„Boje voću i povrću daju fitonutrijenti koji imaju izuzetne efekte na naš organizam, preventivne i terapeutske“, kaže dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane.
„Vrlo je važno da bude pregršt boja u tanjiru, u nekim proporcijama, 20 do 25 posto, da budu zelena, crvena, žuta, crvena, ljubičasta“, savetuje nutricionista Ana Todorović.
Zašto je važno da jedemo limun, narandže, šargarepe, kajsije?
„Žuta i narandžasta boja u sebi sadrže beta-karoten, koji je poznat kao antioksidans, koji ima preventivno i zaštitno dejstvo na našu kožu i krvne sudove. Pošto je to voće, 200 grama je sasvim dovoljna količina“, objašnjava dr Veroslava Stanković.
„Utiču na raspoloženje i ublažavaju depresije“, dodaje Ana Todorović.
Citrusi mogu da nam pomognu i u borbi sa viškom kilograma.
„Citrusi imaju veliku količinu vitamina Ka, imaju zasićujuće efekte, ubrzavaju metabolizam i mogu da se koriste u borbi protiv viška kilogama“, rekla je dr Stanković.
Kako mogu da nam pomognu paradajz i paprika?
„Crvena boja kroz paradajz i maline na primer, važna je za energiju. Sadrži likopen koji je važan atioksidans, naročito kod muške populacije, zato što vrši prevenciju kada je reč o prostati a osim toga, snižava holesterol i utiče na cirkulaciju“, kaže Ana Todorović.
Zelene namirnice jačaju imunitet i preporučuju se trudnicama, tvrde nutricionisti.
„Zelena boja je vrlo važna da bude zastupljena kod povrća kao što je brokoli, zeleno lisnato povrće, grašak, jabuka, zelena paprika, jer sadrži hlorofil koji je moćan antioksidans“, dodaje Todorovićeva.
„Jača imunitet i ima folnu kiselinu pa je značajan kod trudnica, jer dovodi do pravilnog razvijanja nervnog sistema novorođenčeta“, kaže dr Stanković.
Ako ste napeti, nutricionisti savetuju da jedete namirnice ljubičaste boje.
„Borovnice, maline, kupine, patlidžan, štite kardiovaskularni sistem, imaju dijetetska vlakna i pokreću peristaltiku. Utiču lepo na smanjenje razdražljivosti i smirenje“, kaže Ana Todorović.
„Crno grožđe, borovnice i kupine, poznate su po preventivnoj ulozi kod kardiovaskularnog sistema. Korisne su kod dijabetesa, i smanjuju glikemiju posle obroka“, kaže dr Stanković.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар