Читај ми!

Немци неће нуклеарни отпад

Демонстранти у Немачкој сукобили се са полицијом током демонстрација због доласка конвоја са нуклеарним отпадом из Француске. Антинуклеарни протести и у Француској, због истог конвоја.

Немачка полиција је на северу земље воденим топовима покушала да растури демонстранте који су почели да се окупљају у знак протеста због доласка конвоја са прерађеним немачким отпадом из Француске.

Полиција је саопштила да је реаговала, пошто су демонстранти бацали петарде и боју на полицајце, јавили су немачки медији.

Демонстранти су блокирали раскрснице у Мецингену, недалеко од Штутгарта, у близини места где би требало да се допреми нуклеарни отпад.

Последњи воз са 150 тона прерађеног нуклеарног отпада из немачких електрана ушао је данас у Немачку из Француске, после 24-часовног застоја на граници због сукоба полиције за разбијање демонстрација и антинуклеарних демонстраната.

"Воз је прешао границу коју обезбеђује немачка полиција. Све је прошло у најбољем реду", изјавио је портпарол француског министарства унутрашњих послова, који се налази на лицу места.

Француске власти саопштиле су у четвртак да су привремено зауставиле транспорт железничке композиције, како би се обезбедио пролаз конвоја дуж целог пута, дугог 700 километара, до коначног одредишта у немачком граду Горлебену у Доњој Саксонији.

Антинуклеарна група "Напустите нуклеарну технологију" саопштила је да је до застоја дошло зато што су француске власти биле приморане да чекају да немачка страна дозволи улазак на њену територију.

У Валоњу је прекјуче ухапшено пет особа у сукобима француске полиције са антинуклеарним демонстрантима, у тренутку кад је последњи конвој са прерађеним нуклеарним отпадом из немачких електрана кренуо пут Немачке на складиштење.

После земљотреса и цунамија који су у марту оштетили нуклеарну електрану "Фукушима" у Јапану, многе земље суочиле су се са све већим незадовољством јавности због коришћења нуклеарне технологије.

Немачка је тако пристала да до 2022. године затвори последњи реактор у земљи, а у међувремену ће престати да шаље нуклеарни отпад на прераду у Француску и складиштиће га у својим градовима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару