Читај ми!

Чикаго под опсадом уочи демократске конвенције – бина спремна за Камалу Харис, Бајдена, Обаму

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден и потпредседница Камала Харис појавили су се први пут заједнички на бини откако је актуелни председник одустао од председничке кандидатуре прошлог месеца.

Очекује се да ће Бајден говорити у понедељак, првог дана Националне демократске конвенције (DNC) у Чикагу а да ће током догађаја говорити и Бил и Хилари Клинтон, као и Барак Обама.

Седам дана пре него што потпредседница САД Камала Харис одржи говор током којег треба и званично да прихвати председничку номинацију, руководиоци DNC су показали и бину на којој ће се појавити Камала Харис.

Организатори кажу да су годину дана припремали бину, која се налази у "Јунајтед центру", на паркету на којем иначе редовно виђамо НБА играче. Ово је прва политичка конвенција у Чикагу од 1996. године, када је одржана у истој арени.

Првог дана конвенције говориће гувернер Савезне Државе Илиноис Џеј Би Прицкер. Потпредседнички кандидат Тим Валц је главни говорник у среду увече, а Камала Харис у четвртак увече по локалном времену, што је већ у раним јутарњим часовима у петак по времену у Србији.

Чикаго у приправности

У међувремену, настављају се бриге и контроверзе око планираних протеста током конвенције.

Коалиција активиста која спрема масовне демонстрације уложила је жалбу због тога што им је градоначелник Чикага Брендон Џонсон одбио план да поставе бину и звучни систем у парку близу "Јунајтед центра". 

Наиме, група је незадовољна тиме што им је после седам месеци чекања јављено да могу да одрже протест, али без икакве бине, платформе, шатора и озвучења. 

Град је навео да се брине и због тога што би шатори или преносни тоалети могли да се користе за скривање потенцијалног оружја.

Неколико група се још увек судским путем бори да добију веће могућности за демонстрације и за то да приђу што ближе "Јунајтед центру", што им тренутно није дозвољено. 

Из Тексаса, са љубављу

Једна од главобоља с којом се суочавају функционери у Илиноису је што постоји могућност да из Тексаса пред саму конвенцију у центар Чикага стигне већа група азиланата. Наиме, у Тексасу верују да политика Демократске странке омогућује флексибилан улазак у земљу за мигранте.

Чикашка градска служба за хитне ситуације и комуникације припремила је нову апликацију и позива све грађане да је преузму, како би били информисани у случају да дође до нереда.

У међувремену, неке радње у центру града не препуштају ништа случају и почели су да покривају врата и прозоре даскама. 

Шеф чикашке полиције упозорава демонстранте да први амандман који гарантује слободу говора не укључује криминал, насиље и вандализам и да то неће бити толерисано.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару