Читај ми!

Распродаја Сеифа ел Ислама

Борци из Зинтана, који су заробили Сеифа ел Ислама "испоручују" услове слабим централним властима, али не и Гадафијевог сина. Бригаде из Зинтана не желе да уклоне контролне пунктове око Триполија.

17.36 - Нове либијске власти проверавају информације о открићу тајног нуклеарног реактора, који је Моамер Гадафи саградио на југу Либије. 

14.10 - После 24 часа недоумица, нове власти у Либији потврдиле да је заробљен шеф Гадафијевих шпијуна Абдулах Сенуси.  

Тензије између ривалских милиција које су се донедавно бориле против Гадафија достигле су врхунац када су борци из Зинтана одбили да у Триполи пошаљу Сеифа ел Ислама, испоручујући, уместо њега, серију захтева, за чије ће испуњавање, како се чини, бити потребни месеци.

Одмах по заробљавању, побуњеници из Зинтана схватили су да би им Сеиф ел Ислам могао користити као одличан улог у преговорима о формирању нове владе, коју ће предводити Абдел Рахим ел Кеб.

Хватање Гадафијевог сина одагнало је страх од могуће контрареволуције, али је већ неколико сати после спектакуларне акције зинтанских устаника било јасно да Триполи очекују сасвим нови проблеми.

Ти проблеми су тим компликованији, јер су борци из Зинтана одбили да уклоне барикаде на путевима око Триполија, постављенe како би демонстрирали снагу пред осталим милицијама, којих је из грађанског рата проистекло сијасет.

За Сеифа ел Ислама, Зинтан тражи формирање нове владе, али од пре неколико сати и успостављање ваљаног правосуђа, што је међу западним дипломатама изазвало праву панику, јер је јасно да ће за такав подухват, у најбољим околностима, Триполију требати месеци.

"Зинтан мора да буде сигуран да су судови добро организовани. Нећемо га предати док влада не успостави снажан правосудни систем", рекао је Муса Грифе, члан локалног револуционарног политичког комитета.

Осим Сеифа ел Ислама, у рукама бораца из Зинтана налази се и Абдулах Сенуси, шеф Гадафијевих шпијуна и човек кога запад означава као кључну особу која стоји иза бомбашког напада на авион Панама код Локербија пре двадесетак година.

Готово је сигурно да ће Западу Сенуси бити много важнији од Гадафијевог сина, па ће натезање око предаје те двојице Међународном кривичном суду или либијском правосуђу представљати истински тест чврстине за лидере Зинтана.

Инсистирање револуционара из Зинтана на правосуђу је мало изненађујуће, јер су управо њихови борци заробили Моамера и Мутасима Гадафија, да би их затим, после прилично окрутног мучења, једноставо ликвидирали.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару