Читај ми!

Британски ученик, очев миљеник

Сејф ал-Ислам је био миљеник Запада, док је себе представљао као реформисту, а по избијању побуне у Либији снажно је подржао оца, наводе светске агенције.

18.23 - Бивши шеф либијске обавештајне службе Абдулах ал-Сенуси заробљен на југу Либије, потврдиле власти у Триполију. 

Син бившег либијског лидера Моамера Гадафија Сејф ал-Ислам, који је ухапшен у пустињи на југу Либије, био је миљеник Запада, док је себе представљао као реформисту, а по избијању побуне у земљи снажно је подржао оца, кога је требало да наследи.

Гадафијев син је јуче ухапшен заједно са двојицом помоћника, који су покушали да га пребаце у суседни Нигер. Одведен је у Зинтан, а за сада није познато када и где ће му бити суђено.

Сејф (39) је образован у Британији, течно говори енглески језик и био је омиљен међу интелектуалцима са Запада. Такође је широм света организовао изложбе својих слика и често је говорио о демократији и развоју, што су поздрављали многи лидери и борци за људска права.

Разликовао се Сејф од друге браће, који су "славу стицали" више својим ексцентричним понашањем, него достигнућима, навела је агенција АП.

Дуго се веровало да ће Сејф наследити оца Моамера Гадафија и да ће то бити човек који ће модернизовати и реформисати земљу. Ипак, Сејф се суочавао са јаким отпором тврдокорне линије режима, као и свог млађег брата Мутасима, који је био саветник за националну безбедност.

Мутасим је убијен заједно са Моамером Гадафијем 20. октобра. Раније, током побуне у земљи, Сејф је остао и без још двојице млађе браће Сејфа ал-Араба и Хамиса.

Још један Гадафијев син, ал-Сади, успео је у септембру да побегне у Нигер, где га влада третира као избеглицу. Њихова мајка Сафија и сестра Ајша су побегле у суседни Алжир.

Сејф, познат по обријаној глави и увек модерним наочарима, изјавио је 2008. године у интервјуу агенцији АП да размишља да у Либији успостави уставну демократију.

Међутим, по избијању побуне у Либији, Сејф је стао на очеву страну. Пет дана после побуне, Сејф је запретио да ће "реке крви" да потеку ако демонстранти одбију да прихвате владине реформе.

"Борићемо се до последњег човека, последње жене и метка", казао је тада Сејф.

Рођен 1972. године, Сејф је најстарији од седморо деце Моамера и Сафије Гадафи. Има једног старијег полубрата Мухамеда. У Либији је добио диплому инжењера, у Аустрији за бизнис, а мастер и докторат из економије је добио 2008. године у Лондону.

Политички је у Либији постао активан деведесетих година прошлог века када је постао председник Гадафијеве Међународне добротворне фондације, која је одиграла значајну улогу у приближавању Триполија међународној заједници.

Сејф је 2002. и 2003. године био посредник у преговорима после којих се Либија одрекла програма оружја за масовно уништење.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару