Читај ми!

Истиче ултиматум за Сирију

Данас истиче ултиматум од три дана који је Арaпска лига дала Башару ал Асаду да заустави насиље према опозицији. Уколико одбије захтев, Лига Сирији уводи економске санкције.

Рок од три дана који су земље Арапске лиге поставиле председнику Сирије, Башару ал Асаду да прекине репресију према противницима режима истиче данас. Арапска лига запретила је да ће, у противном, увести економске санкције Сирији.

Најмање 16 демонстраната погинуло је у петак у сукобу с полицијом која је растеривала неколико хиљада окупљених у Дамаску. Сукоби су настављени, упркос начелном пристанку режима да прихвати мисију посматрача Арапске лиге.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу упозорили су да страхују од избијања грађанског рата у Сирији. Француска је позвала Савет безбедности УН да предузме мере против режима Башара ал Асада.

Премијер Русије Владимир Путин позвао је у петак Савет безбедности Уједињених нација да буде уздржан у изради нацрта резолуције којом се сиријски режим осуђује због насиља над демонстрантима.

Он је, међутим, изјавио и да Русија "неће игнорисати мишљења својих партнера", као и да ће "са свима сарађивати". Русија у светској јавности важи као пријатељски наклоњена режиму Башара ал Асада, иако су се њени званичници ове недеље састали у Москви са истакнутим вођама сиријске опозиције.

Немачка, Британија и Француска израдиле су нацрт резолуције о Сирији и још у четвртак га упутиле другим чланицама Комитета за људска права УН. Заједно са европским земљама, коаутори нацрта су и четири чланице Арапске лиге - Саудијска Арабија, Катар, Јордан и Мароко, што се оцењује као још један знак да у арапском свету расте противљење Асадовом режиму.

Протести у Сирији инспирисани догађајима у Египту и Тунису почели су 26. јануара и прерасли у устанак 15. марта. Према проценама Уједињених нација, снаге безбедности су током осмомесчних демонстрација убиле најмање 3.500 људи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару