Читај ми!

Шпанци без наде

Четврта економија Старог континента, Шпанија, има највећу стопу незапослености у еврозони. Готово сваки други незапослени грађанин млађи је од 25 година. Уочи избора, Шпанци поручују да су изгубили веру у боља времена.

Уочи сутрашњих превремених парламентарних избора у Шпанији, већину бирачког тела преплавило је осећање безнађа и неверице у боља времена. Четврта економија Старог континента има највећу стопу незапослености у еврозони - 21 и по одсто.

Несигурност је посебно изражена међу младима који све чешће, убеђени да у земљи немају перспективу, срећу виде ван Шпаније.

Масовно незадовољство пролетос је преплавило улице - мадридски трг Пуерта дел Сол постао је симбол окупљања припадника Покрета огорчених. Међу њима је и двадесетдвогодишњи Пако Лопез, који планира да напусти Шпанију.

''Не очекујем да ме после парламентарних избора било која влада заштити као студента, нити моју породицу и мој народ", рекао је Пако Лопез из "Огорчених".

Међу незапосленима у Шпанији чак 43 и по одсто чине млађи од 25 година. Уочи избора многи тврде да је слаба вајда од будуће владе јер, ко год да буде нови премијер - кандидат социјалиста или деснице, ништа се битно неће променити.

''Народ је дубоко незадовољан политичком ситуацијом. Две највеће ривалске партије нуде иста решења", рекао је Хозе Мануел Руано, професор Факултета политичких наука у Мадриду.

Познати принцип - резање трошкова

Решења су по познатом рецепту: максимално резање трошкова. Одлазећа Сапатерова влада сматра да је поставила добре темеље за економски опоравак земље.

Стручњаци пак предвиђају да, без политичке алтернативе и нових радних места, Шпанији прети значајан одлив људског капитала.

Двогодишња рецесија умањила је шансе за економски раст. Од 2008. године, више од 300.000 шпанских породица принудно је исељено из кућа које нису могле да отплаћују. Иста судбина прети и Изабели Торес, јер је без посла две године.

"Кад отплатите прву рату, помислите да хипотека и није тако лоша ствар. Али, онда се деси нешто непланирано, удари вас са свих страна и једноставно сте немоћни", рекла је Исабела Торес.

Док се Изабела бори да јој суд не одузме стан, Шпанија покушава да избегне судбину Грчке, Ирске и Португала, који су пакетима зајмова спасавани од банкротства.

Међу 10 чланица Европске уније са највећим јавним дугом, земља кориде и фламенка на петом је месту са око 640 милијарди евра дуга, односно 60 одсто бруто домаћег производа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару