Читај ми!

Почела размена заробљеника

У замену за Гилада Шалита, војника који је у палестинском заточеништву од 2006. године, из израелских затвора биће ослобођено 1.027 Палестинаца. Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху упозорио палестинске затворенике, који су ослобођени, да ће бити кажњени ако се врате насиљу.

Израелски војник Гилад Шалит, кога је рано јутрос ослободио Хамас, стигао је кући, потврдио је портпарол израелске војске Јоав Мордехај.

Шалит (25) је из Египта ушао у Израел преко граничног прелаза Керем Шалом, а ослобођен је после пет година и четири месеца проведених у заточеништву и изолацији у Појасу Газе.

Пре него што је враћен у домовину, Шалит је у интервјуу за египатску телевизију, видно уморан и блед, рекао да је пре недељу дана сазнао да ће бити пуштен и да је Хамас с њим поступао добро.

Први конвој од 96 палестинских затвореника који би требало да буду ослобођени у замену за Шалита, напустио је рано јутрос затвор у Кециоту и кренуо ка Западној обали.

У току је организовање још три конвоја са осталим затвореницима који су предвиђени за размену, а који ће преко прелаза Керем Шалом кренути ка Појасу Газе, јавио је израелски државни радио.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху упозорио је палестинске затворенике, који су пуштени на слободу да ће бити кажњени ако се врате насиљу.

Нетанијаху је изрекао ту претњу након што је поздравио Шалита који је пребачен у војну базу Ноф Тел на југу Израела.

Израелски премијер је, такође, рекао да разуме бол израелских породица који су изгубили рођаке у палестинском насиљу.

"Наставићемо да се боримо против терора и сваки пуштени терориста који се врати терору сматраће се одговорним", рекао је Нетанијаху.

Израел и палестинска управа су прошле седмице уз посредовање Египта, склопили споразум којим се предвиђа да израелске власти ослободе 1.027 палестинских затвореника, међу којима 27 жена.

Данас је у оквиру прве фазе ослобођено 477 Палестинаца, а у року о два месеца ослободиће се још 550 палестинских затвореника.

Међутим, иако на слободи многи ће бити подвргнути различитим ограничењима у зависности од случаја до случаја. Некима неће бити допуштено да напусте земљу док ће другима бити ограничено кретање или ће морати да се прихављују полицији. Осим тога, 41 особа која је данас ослобођена је протерана у друге земље.

Према договору, палестински Хамас је за узврат ослободио израелског војника Гилада Шалита, који је, када је заробљен, имао је само 19 година.

Први затвореници који су данас излазили из затвора и кренули ка аутобусима имали су лисице на ногама и рукама, а више од 1.000 полицајаца је распоређено дуж трасе пута којим ће проћи конвој, наводи израелски радио.

Укрцавању и одласку првих палестинских затвореника присуствовали су и представници египатског конзулата, како би се уверили у идентитет ослобођених затвореника.

Ово је први пут за последњих 26 година да се ухваћени израелски војник враћа жив у јеврејску државу. Договор о размени између Хамаса и Израела, постигнут уз посредовање Египта, највиша је цена коју је Израел икада платио за једну особу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару