Читај ми!

Позив Тајвану на уједињење

Кинески председник Ху Ђинтао позвао је на мирољубиво уједињење Кине и Тајвана, одбацујући сваку могућност да Пекинг призна независност Тајпеја. Ху се заложио за јачање сарадње и односа Кине и Тајвана.

Обраћајући се највишим званичницима кинеске комунистичке партије, у говору поводом стогодишњице од Кинеске револуције 1911. године кинески председник Ху Ђинтао позвао је на мирољубиво уједињење Кине и Тајвана.

Кинески председник је одбацио сваку могућност да Кина призна независност Тајвана.

"У највећем и основном интересу кинеског народа, а и наших сународника са Тајвана било би поновно уједињење на миран начин", рекао је Ху.

Према његовим речима Кина "мора да појача своје противљење независности Тајвана", али и да "ојача сарадњу и размену међу сународницима с обе стране".

Упркос чињеници да је Тајван де факто стекао независност након окончања цивилног рата 1949. године Пекинг острвског суседа сматра својим неотуђивим делом, што признају и Уједињене нације које полазе од тога да је влада НР Кине једини легитимни представник кинеског народа.

Међутим, након избора председника Ма Јингџеуа 2008. године, великог присталице јачања веза са Кином, односи Пекинга и Тајпеја су данас бољи него икада.

Кина је главни трговински партнер Тајвана и прва дестинација тајванских инвеститора. Постоји око 500 директних авионских линија недељно између Кине и Тајвана, док су до 2003. године сви летови били са преседањем најчешће у Хонг Конгу.

Кинеска годишњица обележена је великим скупом у кинеском парламенту, пред око 2.000 највиших кинеских личности, и испред великог портрета Сун Јатсена, инспиратора и вође Кинеске револуције, којом је свргнута са власти династија Ћинг и престало да постоји Кинеско царство старо више хиљада година.

Међутим, већ крајем 20-тих година прошлог века дошло је до сукоба између Куоминтанга (Националне партије кинеског народа) и новоформиране Комунистичке партије. Избио је грађански рат који се завршио 1949. године победом комуниста, и бегством присталица Куоминтанга на Тајван.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару