Читај ми!

Победа Тускове партије у Пољској

Премијер Пољске Доналд Туск прогласио је победу своје "Грађанске платформе" на парламентарним изорима у Пољској. Тускова партија и досадашњи коалициони партнер "Пољска сељачка партија" имаће довољно посланика да обезбеде већину у Доњем дому парламента.

Пољски премијер Доналд Туск прогласио је победу своје "Грађанске платформе" на парламентарним изборима.

Председник опозиционе партије "Право и правда" Јарослав Качињски, признао је пораз пошто су резултати излазних анкета, по затварању бирачких места, показали да је Тускова партија на путу да освоји 39,6 одсто гласова, а партија Качињског 30,1, пренео је Ројтерс.

Тусков коалициони партнер "Пољска сељачка партија" саопштила је, по објављивању резултата, да је спремна да учествује у раду владе и наредне четири године.

Резултати излазних анкета показују да би "Грађанска платформа" и Пољска сељачка странка имали довољно места да обезбеде већину у Сејму, доњем дому парламента.

"Желео бих да захвалим свима који су гласали за нас, као и онима који нису, јер ћемо заједно носити терет одговорности за Пољску у наредне четири године", рекао је Туск у изборном штабу.

Око 38 милиона Пољака гласало је на око 26.000 бирачких места за чланове Сејма, који има 460 места и 100 чланова Сената.

Разговори о владајућој коалицији

Председник Пољске Броњислав Коморовски позвао је убрзане разговоре партија о владајућој коалицији, после првих процена исхода данашњих парламентарних избора.

"Због тога што Пољска председава Европском унијом неопходно је да брзо добије стабилну владу", нагласио је Коморовски.

Шеф државе ће коментарисати исход избора и започети консултације са лидерима пет партија које су ушле у Сејм тек када буду саопштени коначни резултати избора.

Према проценама на основу анкета на биралиштима, у опозицији би остала друга најјача партија у Пољској-прокатоличка, конзервативна странка Право и Правда браће Качињски, покојног председника Пољске Леха и бившег премијер Јарослава, која према проценама има 30,1 одсто гласова и 158 посланика, исто колико у претходном сазиву парламента.

У опозицији сигурно остаје и нова партија "Покрет Паликота", бившег либерала Јануша Паликота, јер је лидер "Грађанске платформе" Туск категорично искључио да у владу може да уђе партија која захтева легализацију марихуане и бори се против цркве.

За посткомунисте из Савеза демократске левице, ови избори су велики пора,з јер су освојили, како се процењује, свега 7,7 одсто гласова и сада су најслабија странка која улази у парламент.

За пољске либерале, прве четири године су већ биле успешне, будући да су тек друга влада од пада комунизма у Пољској, поред владе садашњег председника Европског парламента Јежија Бузека, која је остала на власти пуне четири године.

Чињеница да је Пољска једина чланица ЕУ која није упала у рецесију, већ је забележила привредни раст од 1,8 одсто, по свему судећи ће помоћи Туску да уђе у историју као први премијер који је после пада комунизма добио поверење да води земљу још четири године.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару