Читај ми!

Крадљивци идентитета иза решетака

Због фалсификовања кредитних картица и финансијских малверзације, чија се вредност процењује на 13 милиона долара, у Њујорку ухапшено 86 људи. Фалсификованим картицама куповане луксузна роба, која је потом препродавана у Кини, Европи и на Блиском истоку.

Њујоршка полиција ухапсила је 86 особа осумњичених за фалсификовање кредитних картица и крађе идентитета, у серији рација спроведених како би се разбила међународна криминална група. Тужилац округа Квинс Ричард Браун изјавио је да се још 25 осумњичених налази на слободи.

Браун је истакао да је реч о највећој и можда најразвијенијој криминалној групи ове врсте у историји САД. Свих 111 осумњичених оптужени су за крађу, а истрага која је довела до хапшења трајала је две године.

"То је до сада највећи случај преваре у последњих 20 година. Група је користила веома софистициране методе за крађу идентитета. Веровали или не, оптужнице садрже чак 1611 тачака!", изјавио тужилац Браун.

Тужилац је рекао да су ухапшени оптужени за крађу личних података са кредитиних картица неколико хиљада Американаца и Европљана и да су, како се сматра, малверзације, чија се вредност процењује на 13 милиона долара, изводили у оквиру пет организованих криминалних група са везама у Европи, Азији, Африци, Кини и на Блиском истоку.

Власти кажу да су благајници њујоршких банака, службеници продавница и ресторана при плаћању задржавали личне податке страних туриста и домаћих клијента, а остали су фалсификовали кредитне картице и куповали робу, у вредности већој од 13 милиона долара.

"То нису били препади под претњом оружјем, али последице за жртве су исте - оне су опљачкане", рекао је полицијски комесар Рејмонд Кели.

Банда је фалсификовала картице "Виза", "Мастер кард", "Дискавери" и "Американ Екпсрес". Картицама направљеним уз украдене податке, куповали су робу у скупим продавницама укључујући "Епл", "Блумингдејл" и "Мејсис". Ту робу су препродавали у Кини, Европи и на Блиском истоку.

Више од 13 милиона долара је потрошено и на "ајпед", "ајфон", компјутере, сатове и ташне "Гучи" и "Луј Витон", саопштиле су власти. Осумњичени су плаћали собе у скупим хотелима, изнајмљивали приватне авионе и скупе аутомобиле, рекао је тужилац.

Власти су, поред физичког праћења, ангажовале преводиоце који су прислушкивали на хиљаде разговора припадника ове групе на арапском, руском и мандаринском, а хапшења су почела да се спроводе у уторак, јавио је Си-Ен-Ен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару