Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Израелска војска интензивирала нападе на град Газу; Хезболах лансирао 160 ракета на север Израела

Сукоб Израела и Хамаса – 250. дан. Израелска војска интензивирала је нападе на град Газа, убијено је најмање десет особа, а на десетине је рањено. Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да су измене које захтева Хамас у предлогу о прекиду ватре мале и да ће САД радити са осталим посредницима, Египтом и Катаром, како би премостили разлике. Хамас негира те наводе. Оптужује америчку администрацију да заједно са својим блиским савезником, Израелом, тежи да избегне било какву посвећеност нацрту за трајни прекид ватре у Појасу Газе. Хезболах у два напада лансирао 160 ракета на север Израела.

Израелска војска интензивирала нападе на град Газу; Хезболах лансирао 160 ракета на север Израела Израелска војска интензивирала нападе на град Газу; Хезболах лансирао 160 ракета на север Израела

У Појасу Газе ситуација не мирује. Израелска војска (ИДФ) саопштила је да су њене ваздушне снаге погодиле 35 циљева широм Појаса Газе, док је Хамас навео да је један од команданата Мухамед Џабер Абдо убијен на Западној обали у борби са ИДФ-ом.

Серија експлозија затресла је насеља са обе стране израелско-либанске границе. Хезболах је испалио 50 ракета ка Израелу, као одговор на напад ИДФ-а на североисток Либана.

У међувремену је амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао Хамас да прихвати израелски предлог о прекиду ватре који је изнео Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле предлог, осим те палестинске групе.

Званичник Хамаса је рекао за Ројтерс да је та палестинска група предала посредницима свој званични одговор на предложени израелски споразум, не наводећи више детаља.

Неименовани израелски званичник, са друге стране, тврди да је Хамас одбио предлог споразума о ослобађању талаца и прекиду ватре коју је представио амерички председник Џо Бајден крајем прошлог месеца. Како је навео, Хамас је својим амандманима "променио главне параметре предлога".

Огласио се и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес и позвао је све стране у сукобу да постигну споразум о прекиду ватре у Гази, који је изнео председник САД Џо Бајден.

Берлински суд одбацио је хитан захтев једног броја палестинских становника Газе да спречи немачку владу да одобрава дозволе за извоз немачког оружја у Израел, на основу тога што би оно могло бити коришћено у супротности са хуманитарним правом.

Палестинске власти саопштиле су да су од 7. октобра тој палестинској енклави убијене 37.164 особе. 

У Појасу Газе, скоро 3.000 деце је животно угрожено услед неухрањености и недостатка приступа здравственој нези, упозорава Уницеф.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије