Читај ми!

Имиграција у жижи предизборне кампање у Британији, Фараж као фактор изненађења

Број илегалних имиграната, који су малим бродовљем ове године пристигли у Британију, премашио је једанаест хиљада. То је скок од четрдесет шест одсто у односу на прошлу годину. Двоје од сваких петоро грађана сматрају да се имиграција негативно одражава на британско друштво. Та тема је била и у жижи најновије телевизијске дебате представника седам главним странака.

Предизборна кампања у Британији је у пуном замаху. Конзервативци и лабуристи би да у њену жижу поставе економију, али им је наратив из руку преотео фактор изненађења и хаоса на политичкој сцени – Најџел Фараж.

"Од почетка говорим да би ово требало да буду избори о имиграцији. У то ни мало не сумњам. Мислим да је утицај експлозије броја становника на обичне људе доминантно питање", тврди нови лидер Реформистичке странке Најџел Фараж.

Европска сарадња или слање имиграната у Руанду?

Решење је у свеевропској сарадњи на сламању трговине људима, поручују лабуристи.

Лидер Лабуриста сер Кир Стармер сматра да је једини начин да се то заустави разбијање банди трговаца људима.

"Зато ћемо успоставити Команду за безбедност граница. То ће бити нова команда са новим овлашћењима", најављује Стармер..

Решење је у слању илегалних имиграната у треће земље по угледу на Аустралију, тврде конзервативци.

Британски премијер и лидер конзервативаца Риши Сунак поручује да ће, уколико буде поново изабран, авиони са имигрантима узлетети за Руанду.

"Успоставићемо механизам одвраћања и уклонити подстицај да нам људи долазе. То је једини начин да се проблем реши. Супротно томе, Кир Стармер би ослободио све оне, које смо ми ухапсили. Илегални имигранти би се нашли на нашим улицама. Не би били у авионима, који би били отказани. Не би било одвраћања", указује Сунак.

Лидер Лабуриста сер Кир Стармер узвраћа подсећањем да је пре него што је постао политичар, био на челу државног тужилаштва.

"Сарађивао сам са полицијом и тужилаштвима у другим земљама како бих разбио терористичке групе. Не сматрам да је немогуће сломити и ове банде", упоран је Стармер.

Неумољиве статистике

Од прошлог до овог априла на обале Британије искрцало се преко тридесет хиљада чамаца са имигрантима.

Сваки пети је из Вијетнама. Приближно исти број је из Авганистана.

У истом периоду обрађено је скоро сто тридесет хиљада захтева за азил. Шездесет један проценат је одобрен.

Лидер Реформистичке странке Најџел Фараж наводи статистику по којој је једна од сваких тридесет особа на британским улицама дошла је у земљу у последње две године.

"Никада у историји нисмо видели ништа налик томе. Невероватно је да када су лабуристи објавили свој предизборни програм са шест приоритета, имиграцију и њен утицај на обичан свет нису ни споменули. Ми сматрамо да о томе треба да се води отворена и поштена дебата. Мислимо да би нам потпуно замрзавање усељавања на неколико година дало времена да узмемо ваздух", истиче он.

Глобално ванредно стање

На недавном самиту Групе седам најразвијенијих земаља света, британски премијер је илегалну имиграцију назвао "глобалном ванредном ситуацијом".

Риши Сунак оцењује да је „више него јасно да се разговор на тему илегалне имиграције у Европи променио“.

"Петнаест европских земљама подржава наш приступ, нарочито враћање нерегуларних имиграната у алтернативне безбедне земље. У њиховом заједничком саопштењу се наводи да би то довело до промена у регулативи о условима репатријације и дефиницији безбедне земље према Закону о азилу у Европској унији. То не кажем ја, већ 15 земаља ЕУ", каже Сунак.

Баук или покретач економије?

За богате делове Британије у средишту и југоистоку Енглеске имиграција је баук.

За сиромашне и пределе где влада бела куга, она је покретач економије.

Шеф посланичког клуба СНП-а у британском парламенту Стивен Флин сматра да су мигранти потребни Британији.

"Ова трка према дну, коју је покренуо Најџел Фараж, а прате је конзервативци и лабуристи, не служи ни вашим, ни интересима Шкотске", истиче Флин.

Били за или против имиграције, то је тема, коју нико не може да игнорише, јер се привредни раст врти око нуле, а издвајања за здравство, школство и социјална давања незадрживо расту.

четвртак, 20. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије