Беч, договор о примирју Јерменије и Азербејџана о спорном региону

Председници Јерменије и Азербејџана, Серж Саргсјан и Илхам Алијев, договорили су се у Бечу о примирју и мирољубивом решење конфликта у региону Наргоно-Карабах. Састанку су присуствовали шефови дипломатија Русије и САД, као и француски министар за европске послове, у име Минске групе ОЕБС-а. Договор је постигнут месец дана после прекида сукоба у Нагорно-Карабаху, у којима је погинуло више десетина војника и цивила.

Лидери Јерменије и Азербејџана и представници међународне заједнице сагласни су да конфликт у Нагорно-Карабаху не може да се реши војним путем. Русија је спремна да посредује у проналажењу компромиса, а спровођење договора о примирју надгледаће посматрачи ОЕБС-а.

Конфликт који је био замрзнут годинама, поново је доспео у жижу интересовања светске јавности прошлог месеца, када су обновљени сукоби у Нагорно-Карабаху. Регион који званично припада Азербејџану, у рукама је већинских етничких Јермена од 1994. године, када је окончан рат, у коме је убијено више од 30.000 људи. 

На дводневној конференцији у Бечу разговара се и о решењу сукоба у Сирији и Либији.

Договорена је помоћ новој либијској влади националног јединства, са седиштем у Триполију. Америка и друге светске силе спремне су да наоружају либијске снаге, да би се избориле с припадницима такозване Исламске државе.

"Сједињене Државе и међународна заједница спремне су да обезбеде хуманитарну, економску и безбедносну помоћ либијској влади, на њен захтев. Не разговарамо о слању трупа или некој сличној интервенцији, већ разматрамо најбољи начин како да помогнемо Либији да се избори са Исламском државом", каже Џон Кери, амерички државни секретар.

Док из Либије и других земаља Магреба и даље стижу избеглице, Европска унија одлучила је да од краја маја, у Грчкој почне предрегистрација тражилаца азила, који су у прихватним центрима. То је први корак до њихове међународне заштите, што би, према европском плану о размештању - могло да резултира пребацивањем азиланата у другу чланицу Европске уније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи