Политичка неизвесност после избора у Јапану

Грешка у процени новог прeмијера озбиљно угрозила власт моћне Либерално демократске партије у Јапану?

На парламентарним изборима одржаним у недељу у Јапану владајућа Либерално-демократска партија (ЛДП) изгубила је не само већину коју је самостално поседовала у Представничком (Доњем) дому парламента, већ и укупну већину коју је уживала у коалицији са својим вишедеценијским партнером партијом Комеито ( Парламентарни избори у Јапану).

У Доњем дому јапанског парламента делује 465 посланика, па проста већина значи посед 233 фотеља у том законодавном телу. 

ЛДП је на изборима 2021. године освојила 259 места у Доњем дому парламента, док је њен коалициони партнер стекао још 29, што им је омогућавало неометано доношење закона и формирање владе. 

На изборима у недељу 27. октобра, међутим, ЛДП је сама стекла само 191 посланичко место, што значи да је изгубила чак 68 у односу на 2021. Комеито, који се у вођењу политике у начелу руководи будистичким идеалима, је стао на 24 фотеље.

Погрешан потез?

ЛДП је основана 1955. године стапањем две партије и од тада је, осим две године у првој половини деведесетих када је била присиљена да формира владу са једном опозиционом партијом, и периода од 2009. до 2012. када је у потпуности препустила власт опозицији, скоро 65 година управљала државом. 

ЛДП је конзервативна партија која се налази нешто десно од центра, традиционално штити интересе великих предузећа и негује врло блиске односе са Сједињеним Америчким Државама. 

Њу је последњу година дана потресао скандал везан за незаконито финансирање - реч је углавном о пријемима на којима су званице политичарима домаћинима давале донације за изборне кампање и друге активности, које нису биле пријављиване пореским властима. 

Због немоћи да употпуности убеди грађанство да је искоренио ту врсту корупције и прочистио партију, претходни премијер Фумио Кишида је званично напустио функцију почетком овог месеца, 1. октобра. Тада је на унутарпартијским изборима тријумфовао шездесетседмогодишњи Шигеру Ишиба, бивши министар одбране.

Нови председник владе Ишиба, по устаљеном обичају распустио је парламент и позвао на изборе, у настојању да кроз њих стекне подршку гласача за рад своје новоутемељене владе, али тај потез, сада када је његова моћна партија изгубила већину у законодавном телу, делује као велика грешка. Наиме сматра се да је Ишиба потценио незадовољство грађана поменутим финансијским скандалом који се дуго провлачио кроз медије, инфлацијом и осетним погоршањем животног стандарда. Односно, тврде аналитичари, он је погрешно проценио реакцију неопредељеног дела бирачког тела.

Уздрмана власт ЛДП

Власт ЛДП била је неприкосновена од краја 2012. наовамо, захваљујући сигурној и убедљивој већини у парламенту. Такође, она је, показивала су испитивања јавног мнења, све до избијања поменутог скандала, уживала подршку 34 посто гласачког тела, док је најутицајнија опозициона партија Конститутивно (уставно)-демократска, имала наклоност само шест или седам посто гласачког тела. 

И мада је подршка за њу и, нарочито владу и бившег премијера Кишиду, падала, ЛДП је још увек била далеко испред опозиционих ривала - могуће да је та предност заварала ново руководство партије, које није посветила довољно пажње читавој трећини бирачког тела које се у тим истраживањима држало неопредељено.

ЛДП и њен коалициони партнер Комеито, мада су заједно изгубили преко седамдесет посланичких места, и даље су у прилици да задрже власт, али ће у ту сврху морати да приволе неку од опозиционих странака да им се придружи у формирању владе. У томе лежи неизвесност - Јапан није пуне три деценије искусио ситуацију у којој дотадашња владајућа партија мора да изађе у сусрет некој од опозиционих како би оформила владу.

Премијер Ишиба, који ће у наредним данима несумњиво бити под снажним притиском да поднесе оставку, након избора је изјавио да то неће учинити, већ да ће наставити да ради на препороду своје партије. 

Он, упркос изненадној политичкој неизвесности и опасности која му прети, могуће има релативно солидну прилику да оформи нову владајућу коалицију, у коју би, поред старог савезника партије Комеито, вероватно ушла и опозициона Рестаурациона партија, која има довољно идеолошких додирних тачака са његовом ЛДП.     

Међутим, уколико не успе, и нико из опозиције не буде с њим сарађивао, на гласању за премијера у Доњем дому парламента које се очекује почетком идућег месеца он би могао да буде спречен гласовима опозиције да настави рад. У том случају борба око именовања новог председника владе би унела додатни, у Јапану редак, талас нестабилности и неизвесности у управљању државом. 

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи