Андрић Ракић: Ниво јавне безбедности на северу КиМ опао; Дрецун: Неуспешан дијалог последица опробане Куртијеве тактике

Ситуација на северу Косова и Метохије је све напетија. Програмска менаџерка "Нове друштвене иницијативе" Милица Андрић Ракић рекла је за РТС да је ниво јавне безбедности јако опао, да се повећава број Албанаца који организовано долазе у северни део Косовске Митровице, као и да су почели да увиђају све више случајева сексуалног узнемиравања. Председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун оценио је да за српски народ на КиМ влада велика неизвесност, а да је терор који се спроводи над Србима политичка одлука привремених институција у Приштини и Аљбина Куртија.

Милица Андрић Ракић, програмска менаџерка "Нове друштвене иницијативе", рекла је за РТС да је ниво јавне безбедности јако опао, нарочито током викенда.

"Имамо најезду организованог доласка Албанаца у централну пешачку зону у Северној Митровици, због чега већина родитеља у том ударном периоду од 12 до три-четири, више не изводи децу ту. Генерално, ако јесу присутни, осећа се велики ниво тензија, јер то нису нужно добронамерни људи, нити је то природан процес, није да је дошло до тога да заједнице осећају да је време за већу интеракцију, него имате вештачки начин излагања две заједнице једна другој и то у условима лоших међуетничких односа", рекла је Милица Андрић Ракић.

Додала је да зна да буде јако напето и непријатно и да условљава промену свакодневног понашања људи који живе ту.

"За сада није било неких озбиљнијих инцидената. Буде ту псовки, покушаја насртаја на неке људе, посебно оне који су мало препознатљивији у албанској јавности. Имали смо једног опозиционог политичара на којег се насртало од стране тих људи, али генерално је заиста јако непријатна атмосфера и подложна, нажалост, потенцијалним инцидентима", навела је Андрић Ракићева.

Истакла је да је поред хапшења Милоша Суботића и синоћ забележен пример малтретирања полиције, али без физичког злостављања.

"Уколико сте мушкарац и уколико се нађете после 12 на улици, велике су шансе да будете ухапшени, а ако будете ухапшени, нису тако мале шансе да будете претучени и ту је тај фактор ризика за мушкарце током ноћи велики", навела је Милица Андрић Ракић.

Што се жена тиче, додала је, да су почели да увиђају образац сексуалног узнемиравања.

"Ја морам да кажем да је то генерално проблем на читавом Косову. То је за Српкиње јако дуго, деценијски проблем, али се није претерано о томе говорило. На северу се то није дешавало, зато што је ово једна мала компактна заједница и сексуално узнемиравање се дешавало искључиво у контексту породице. На улици је то било неприхватљиво, из простог разлога што би вас та жена препознала, зна вам породицу, просто није био део обрасца понашања", рекла је Милица Андрић Ракић.

Истакла је да су жене на северу, пошто нису навикнуте на то, почеле да говоре о томе, а прикључују им се и жене са југа КиМ које дуже трпе тај образац понашања.

Милица Андрић Ракић је рекла да су тим поводом писали Кфору, али да нису добили одговор, због чега су изашли у медије.

"Заиста смо свесни колико је ово осетљива тема и ми стално апелујемо да то не сме да се, посебно из Србије, злоупотребљава у сврху пропаганде против албанског народа. Дакле, ово су случајеви који се дешавају од стране појединаца, које подстиче врло ултранационалистичка власт и заиста нама прави проблем уколико се то на пропагандни начин обрађује и дискредитује наше тврдње и не може да реши проблем", навела је програмска менаџерка "Нове друштвене иницијативе".

Додала је да међународна заједница није одговорила на адекватан начин и да су од Кфора тражили додатне патроле на кључним местима у граду, а да се то није догодило, док су од Еулекса добили уверавања да су појачали пешачке патроле, али да их је она, како је рекла, само једном видела.

Дрецун: Када Србе сведете на грађане другог реда, охрабрујете екстремисте да их нападају

Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине Милован Дрецун рекао је да су за српски народ на Косову и Метохији присутни велика неизвесност и максимални недостатак безбедности.

"Због тога што је терор који се спроводи над Србима политичка одлука привремених институција самоуправе у Приштини и то је политика Аљбина Куртија којом жели да у потпуности овлада севером Косова и да натера српски народ да се интегрише у ту лажну државу Косово", рекао је Дрецун.

Напоменуо је да се то спроводи систематски и да је то једна дугорочна кампања.

"Када имате такво терорисање од стране институција и од стране припадника те такозване 'косовске полицијске службе' и специјалних полицијских јединица, онда не треба да чуди да се тиме охрабрују екстремни Албанци да нападају Србе физички, а видели смо податак да је од доласка Куртија на власт било преко 80 физичких етнички мотивисаних напада наш народ на Косову и Метохији и тај терор спроводе и екстремни Албанци и појединци, али спроводе и они који би били дужни да заштите српски народ од тог терорисања", навео је Дрецун.

Додао је да када Србе у правном смислу сведете на грађане другог реда и када их не штите институције на КиМ, онда тиме охрабрујете екстремисте да нападају Србе, јер знају да неће сносити одговорност.

"Еулекс се понаша као нека врста неутралног посматрача, Кфор каже да је тек трећи прстен, трећа карика у безбедности на Косову и Метохији, да су то послови које треба да обавља полиција, мислим на заштиту српског народа, на кажњавање оних који нападају и угрожавају српски народ", истакао је Дрецун.

Оценио је да је добро што се отворило питање сексуалног узнемиравања жена и да о томе треба много више говорити.

"Треба сваки случај евидентирати и треба што више података и информација давати свим дипломатама који дођу и на Косово и Метохију и разговарају са Србима, са цивилним сектором, са српским невладиним организацијама, са нашим званичницима. Ми смо имали проблем силовања током 1998, 1999. и након доласка мировних снага на Косово и Метохију од стране припадника терористичке ОВК. О томе се веома мало говори и у нашој јавности, а камоли на међународном плану", истакао је Милован Дрецун.

Додао је да се сада види да је реч о континуитету односа Албанаца према Србима.

"Сексуално узнемиравање жена, силовање жена, то екстремни Албанци редовно раде, а то је била званична политика терористичке ОВК, да би се спровело етничко чишћење", рекао је Дрецун.

Говорећи о извештају генералног секретара УН Антонија Гутереса, Дрецун је рекао да се чини да је међународно присуство на КиМ као могућу ескалацију препознало потенцијално отварање моста на Ибру за моторна возила.

"Када имате оволико снажно присуство специјалних параполицијских јединица које не поштују ни минимална људска права српског народа, пребијају их, хапсе, малтретирају. Видите, и најновије случајеве смо имали, да у затвору врше пребијања наших људи, онда увек постоји та тензија, када немате слободу кретања, када немате слободу говора, када немате перспективу, када немате планирану будућност, онда је напетост огромна и то људи осећају, јер вам то утиче на свакодневни живот. Када вас неко онемогућава да примите плату, да можете да купите лекове, храну коју желите да купите", рекао је Дрецун.

Истакао је да када је ситуација таква, онда увек може да дође до сукоба.

"Имали смо недавно миран протест студената, али увек може да се појави неко ко ће намерно покушати да инсценира неки сукоб и зато је тај извештај прецизан. Да, ситуација је веома напета, а напета је и због понашања међународног присуства и међународне заједнице", нагласио је Милован Дрецун.

Додао је да међународна заједница дуго очекује од Приштине да формира Заједницу српских општина, а никако да је натера да то учини.

"Неуспешан дијалог је последица добро опробане Куртијеве тактике да о свим питањима о којима би требало разговарати у дијалогу уз све проблеме, Курти не жели да разговара и предузима једностране потезе. Он је читаву причу пребацио на терен статусних питања и он жели да од Београда добије признање лажне државе Косово, па да онда разговара о другим питањима. Нажалост, и ЕУ и САД охрабрују такво понашање Куртија. Дали су му визну либерализацију. Погледајте сада реформску агенду. Та агенда се првенствено односи на поштовање људских права, а ми имамо масовно непоштовање људских права Срба на КиМ, а ЕУ позитивно оцењује и прихвата ту реформску агенду. То охрабрује Куртија да настави тим путем", рекао је Дрецун.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи