Јапанска владајућа коалиција изгубила већину у парламенту

Владајућа Либерално-демократска партија јапанског премијера Шигеруа Ишибе освојила је, према прелиминарним резултатима, 209 од укупно 465 места у парламенту. Избори су били веома тешки за нас, рекао је Ишиба.

Јапанска владајућа коалиција изгубила je већину на данас одржаним парламентарним изборима, повећавајући тиме неизвесност у погледу састава наредне владе и економске ситуације, јавља Ројтерс.

Према прелиминарним резултатима, Либерално-демократска партија (ЛДП) премијера Шигеруа Ишибе са коалиционим партнером Комеитом освојила је 209 места у доњем дому парламента, од укупно 465, наводи јавни сервис НХК.

То је мање у односу на 279 места које су имали раније и представља најгори изборни резултат коалиције откако је накратко изгубила власт 2009. године.

"Ови избори су били веома тешки за нас“, рекао је Ишиба за ТВ Токио.

Ишиба је додао да ће вероватно сачекати коначне резултате у раним јутарњим сатима у понедељак, пре него што размотри могућност формирања коалиције или других договора о подели власти.

Највећи добитник избора је главна опозициона Уставно-демократска партија Јапана (ЦДПЈ), која је освојила 143 места, значајно више у односу на 98 са претходних избора.

"Ово није крај, већ почетак", рекао је лидер ЦДПЈ Јошихико Нода на конференцији за новинаре, додајући да би његова странка сарађивала са другима у опозицији у циљу промене владе.

Бирачи су, према писању Ројтерса, због финансијских скандала и инфлације казнили ЛДП, странку која је владала Јапаном у готово целом послератном периоду.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи