Гадафијев сефе, отвори се!

Баш у време кад Либија пати због тешких економских проблема, златници и сребрњаци вредни 184 милиона долара закључани су у сефу у источном граду Бејда. Проблем је што локални званичници немају шифру да га отворе, а супротстављена исламистичка фракција у Триполију има, али не жели да је да непријатељу.

Пад цене нафте сломио је Либију, земљу богату црним златом. Земља се притом суочава и са проблемом политичке природе: две ривалске владе које покушавају да се изборе и међусобно, али и са џихадистима Исламске државе.

Од кад је 2011. године убијен вишедеценијски владар Муамер Гадафи, Либија се буквално налази у расцепу између две фракције на супротним крајевима земље. Обе фракције за себе кажу да оне односе надмоћ у земљи.

Доминантно исламистичка фракција, прокламована после избора 2014. године, налази се у Триполију. С друге стране, међународно призната влада стационирана је у источном граду Тобруку.

Производња нафте тренутно је мања од четвртине од 1,6 милиона барела на дан, колико се производило у Либији током владавине Муамера ел Гадафија. 

Ови финансијски проблеми донели су катастрофално смањење готовинског новца. А у источном граду Бејди је заробљено 184 милиона долара, недоступних властима.

Али ел Хибри, гувернер централне банке у источној Либији, рекао је за Вол Стрит Журнал да је размишљао чак и о томе да отопи златне и сребрне новчиће како би обезбедио толико потребан новац.

Ипак, гувернер и даље пред собом има тежак задатак: да отвори сеф, за који шифру има друга влада у Триполију, сурови непријатељ властима у источном делу земље.

Међутим, они не желе да кажу кoja je шифра јер се плаше да ће новац да заврши у финансирању милиција.

С друге стране, гувернер банке у Бејди има план како да дође до новчића: унајмио je стручњаке за отварање сефова, који верују да могу да "отпечате" скоро педесет година стари сеф. 

Калед, један од стручњака, каже да је главни задатак пробити заштитни зид, што ће урадити бушењем рупе од 50 центиметара. Даље, кроз тај својеврсни пролаз моћи ће да дођу до врата заштићена петоцифреним кодом.

У другом кораку наступа Каледов партнер, бравар који ће покушати да разбије код "специјалним техникама", као у холивудском блокбастеру.

И ако буде у успео у својој намери да отвори сеф, гувернеру банке на путу стоји локално становништво које инстистира да "скривено благо" припадне грађанима Бејде.

"Не верујемо властима кад је реч о злату", каже 43-годишњи медицински техничар Валед ел Хаси, који не успева да скупи плату још од новембра. "Плашимо се да ће све да украду", прича Ел Хаси.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи