Читај ми!

Сеул, рањен амерички амбасадор

Амерички амбасадор у Јужној Кореји Марк Липерт рањен у Сеулу. Њега је ножем напао 55-годишњи опозициони активиста Ким Киџонг на једном форуму где се расправљало о односима Северне и Јужне Кореје. Амбасадор Липерт је оперисан и успешно се опоравља.

Амбасадор САД у Јужној Кореји Марк Липерт успешно се опоравља после двоипочасовне хируршке интервенције након што га је у Сеулу ножем по лицу и руци повредио опозициони активиста Ким Киџонг, који се противи текућим америчко-корејским војним вежбама и који се залаже за уједињење две Кореје, преноси Танјуг

Његово стање је стабилно, а у болници ће остати три до четири дана, јављају западне агенције. 

Амбасадора Липерта је ножем по лицу исекао 55-годишњи Ким Киџонг, на једном форуму, где се расправљало о односима Северне и Јужне Кореје.

Лекари кажу да је амбасадор задобио дубоку посекотину, дужине 11 центиметара и да је могла, да је нанета мало ниже, да пресече каротидну артерију што би било опасно по живот. 

Амбасадор је задобио и повреду левог зглоба услед чега му је оштећен живац.

Нападач је ухапшен, а како наводе агенције, током напада узвикивао је пароле против заједничких војних вежби Сеула и Вашингтона и позивао да се Северна и Јужна Кореја уједине.

Корејски савет за помирење и сарадњу, који је организовао радни доручак, издао је саопштење у којем је осудио напад и извинио се владама Јужне Кореје и САД. 

Организатор скупа је саопштио да је нападач изненада устао са седишта у тренутку када је доручак требало да почне и да су други покушали да га зауставе, а да се све веома брзо одиграло. 

Киџонг је, како преносе локални медији, после напада рекао да је напад планирао 10 дана и да је у томе био сам.

Амерички председник Барак Обама позвао је телефоном Липерта како би му пожелео брз опоравак, саопштено је из Беле куће. 

Председник Јужне Кореје Парк Геун-хје који се налази на турнеји по заливским земљама, осудио је напад на амбасадора као недопустив и најавио опсежну истрагу. 

Министарство спољних послова Јужне Кореје саопштило је да ће појачати безбедност страних дипломата.

Ким предводи једну малу групу активиста која се залаже за уједињење корејског полуострва и редовно одржава протесте против јапанских територијалних потраживања једне групе малих острва која су под контролом Јужне Кореје.

Јужнокорејкса агенција Јонап јавила је да је Ким био у групи која је исекла и спалила америчку заставу у Сеулу 1985. године.  

Киџонг је пре пет година у Сеулу напао и јапанског амбасадора, због чега је био осуђен на условну казну затвора.

Липерт је, током кампање за председничке изборе 2008. године, важио за једног од кључних сарадника председника Барака Обаме.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару