Читај ми!

Украјина: Гас скупљи за 285 одсто!

Већином сиромашни, грађани Украјине ће од 1. априла гас плаћати по за њих астрономским ценама. Просечна цена гаса биће увећана за чак 285 одсто. Према "Блумберговој" листи, Украјина се налази међу пет "најјаднијих" економија, где месечни минималац износи свега 43 долара.

Према одлуци Националне комисије за регулисање енергетике и стамбено-комуналне услуге, минимална тарифа утврђена на нивоу од 3.600 гривни (121 евро) за хиљаду кубних метара, порасла је за 1.791 гривну. Тарифа важи у грејној сезони од 1. октобра до 30. априла и односи се на месечну потрошњу до 200 кубних метара, јавља Интерфакс Украјина, преноси Танјуг.

У осталим случајевима, гас кошта 7.188 гривни (242 евра) за хиљаду кубних метара. Цена грејања за предузећа поскупела је 2,2 пута, на 2.934 гривни (99 евра).

Повећање цена комуналних услуга је један од услова Међународног монетарног фонда (ММФ) за добијање помоћи. Повећање тарифа је неопходно да би оне одговарале ценама увозног горива. Обим одобрене помоћи ММФ-а је 17,5 милијарди долара. Од тога Украјина очекује да ће 10,8 милијарди добити ове године.

Раније је објављено да су у фебруару Украјинци у просеку платили гас за припрему хране око 15 гривни (0,5 евра) месечно, а за грејање 460 гривни (15,5 евра за стан од 50 квадрата). У априлу ће цене бити повећане на 62 гривне, односно 760 гривни.

Украјина се нашла међу пет "најјаднијих" економија, према објављеној листи економског портала Блумберг. "Индекс беде" добијен је као једноставан збир стопе незапослености и промена индекса потрошачких цена, који у Украјини износи 27 одсто.

Према процени професора Стива Ханкеа са америчког Универзитета "Џонс Хопкинс", реална годишња инфлација у Украјини достигла је 272 одсто. Према званичним подацима, цене су порасле 28,5 одсто.

При томе минимална плата у Украјини је пала на 43 долара (1.218 гривни) због депрецијације националне валуте, наводи Интерфакс Украјина.

Према речима украјинског премијера Арсенија Јацењука, повећање плата и пензија у Украјини није могуће. "У овој фази земља нема такав ресурс, јер се све даје за одбрану, безбедност, армију, тенкове, оружје, за јачање линије безбедности и изградњу државне границе", рекао је Јацењук пре неколико дана.

Шеф владе је додао да земља на опремање армије троши 5,2 одсто бруто домаћег производа.

Споразум о испоруци гаса Украјини до краја марта 

Европска унија успела је да у преговорима у Бриселу издејствује споразум Кијева и Москве о наставку испорука руског гаса Украјини до краја марта и тиме обезбеди транзит гаса за западну Европу.

Украјинска компанија "Нафтогас" обавезала се да ће унапред платити "Гаспрому" гас за покривање потрошње у Украјини, преноси Бета.

Руска група "Гаспром" са своје стране гарантује транзит гаса преко Украјине који је Европска унија купила и испоручиће на местима о којима су се договориле две стране – до 114 милиона кубних метара гаса дневно Украјини на основу примљених уплата, наводи се у саопштењу објављеном после више сати разговора у Бриселу руског и украјинског министра енергетике, Александра Новака и Володимира Демчишина.

Двојица званичника договорила су се и да одвојено разматрају спор о испорукама гаса областима Доњецк и Луганск на истоку Украјине, које су у рукама проруских сепаратиста, наводи се у саопштењу.

Потпредседник Европске комисије задужен за енергетику Марош Шефчович поздравио је споразум и рекао да су успели да се спроведе пакет из зимског споразума (закљученог на шест месеци у октобру 2014) о куповној цени и количинама које ће "Гаспром" испоручити украјинском "Нафтогасу".

"Охрабрен сам чињеницом да су обезбеђене испоруке гаса које је купила ЕУ за транзит преко Украјине", рекао је Шефчович.

Европски званичник је рекао да су се договорили и да имају нове тростране преговоре у вези са разрадом тог споразума.

Иначе, предвиђа се почетак нових преговора крајем марта. Тада стране треба да се договоре о цени гаса које ће "Гаспром" испоручити украјинском "Нафтогасу" за нови период који треба тек одредити.

Европска унија сваке године купује скоро 130 милијарди кубних метара гаса од Русије, и половина те количине, односно 15 одсто потрошње ЕУ, прелази преко Украјине и иде за Пољску, Словачку, Мађарску, Румунију и још четири земље ЕУ.

Други део гаса који ЕУ купује од Москве није погођен споровима Русије и Украјине јер иде директно у Немачку преко гасовода "Северни ток".

Заустављање испорука гаса Украјини утицало би на испоруку гаса за десетак земаља ЕУ.

Највише су погођене Словачка, Мађарска, Бугарска, јер зависе са преко 80 одсто од гаса купљеног од "Гаспрома".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару