Читај ми!

Пратиља Њемцова није видела убицу

Украјинска манекенка Ана Дурицка, која је била у друштву руског опозиционара Бориса Њемцова кад је убијен у петак у Москви, изјавила је да није видела убицу, већ само његов аутомобил.

Ана Дурицка је у изјави за телевизијску станицу Дожд рекла да није видела ништа сумњиво у тренуцима пре убиства, а да током самог чина није успела добро да види убицу, преноси Танјуг.

"Окренула сам се и све што сам видела јесте аутомобил светле боје. Нисам могла да разазнам ни марку, ни модел, ни таблице, пошто се возило брзо удаљавало са места убиства", рекла је Дурицка.

Надзорне камере су снимиле убиство Њемцова, али се на снимку види тренутак пре и после убиства, али не и сам чин, пренели су руски медији.

Тај видео-снимак је јуче објавила московска телевизија Центар, пренео је сајт Раша тудеј.

Злочин који се догодио на Москворецком мосту у центру Москве снимила је камера која снима временске услове у центру града, а која припада телевизији ТВЦ.

Снимак је обухватио широк кадар Москворецког моста, у близини Кремља, али је квалитет снимка такав да могу да се разазнају само аутомобили на мосту и фигуре људи који се крећу по њему.

Како наводи Раша тудеј, снимак показује да је Њемцов убијен у 23.31 по московском времену, а да га је убица чекао на степеницама моста.

Сам тренутак убиства није снимљен, пошто је Њемцова и његову пратиљу, жену у белом капуту за коју се претпоставља да је Дурицка, у том моменту заклонило возило за чишћење снега које је пролазило мостом.

Убица је затим потрчао према аутомобилу који га је чекао неколико метара даље на мосту, ушао је на место сувозача и напустио место злочина.

Претходно те вечери су безбедносне камере снимиле Њемцова и Дурицку како одвојено стижу у московски тржни центар ГУМ на Црвеном тргу око 22 сата по локалном времену.

Опозиционар и манекенка су, наводно, вечерали у једном од ресторана у склопу ГУМ-а, а затим одлучили да се прошетају до његовог стана, који се налази у близини и до којег су морали да пређу преко Москворецког моста.

Њемцов је убијен у петак касноунавече у центру Москве, недалеко од Кремља, дан уочи великог митинга који је припремала опозиција.

Руски истражни органи истражују пет могућих мотива за убиство Њемцова, укључујући претње које је он добио због свог става према нападу на француски сатирички лист Шарли ебдо, а разматрају се и могући пословни и лични мотиви.

Председавајући ОЕБС-а, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер осудили су убиство руског опозиционог политичара Бориса Њемцова и позвали на брзу и темељну истрагу.

"Упућујем своје најдубље саучешће његовој породици", рекао је Дачић.

Дачић је изразио уверење да ће истражни органи брзо и темељно да истраже тај инцидент и да ће да изведу починиоце пред лице правде, наводи се у саопштењу ОЕБС-а.

Занијер је рекао да мирољубива опозиција у сваком здравом друштву треба да се негује и да мора да буде заштићена и безбедна од сваког насиља или застрашивања.

Такође је нагласио да одговорни морају да одговарају.

Кинески медији: Политичко убиство застарели метод

Медији у Кини су, коментаришући убиство Бориса Њемцова, пренели да је политичко убиство "застарео" метод.

"Убиство лидера опозиције је посебно бесмислен чин, јер изазива огорчење и додатно јача опозицију уместо да је ослаби", навео је лист кинеске Комунистичке партије на енглеском, Глобал тајмс, преноси Бета.

"Политичко убиство је најсрамнији чин, застарео метод који се ретко користи у стратегији савременог цивилизованог света", навео је лист у свом уводнику.

Глобал тајмс је додао да је Њемцов имао "ограничени утицај", због чега је његово убиство "у супротности с логиком обичне политике".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару