Читај ми!

Џихадиста Џон, опасни усамљеник

Један од најозлоглашенијих бораца Исламске државе Мухамед Емвази, познатији као Џихадиста Џон, јесте хладни усамљеник, каже дезертер из војске Исламске државе, који се срео с њим у Сирији. Емвази био злостављан у школи и није имао много пријатеља, каже његов бивши разредни старешина.

Мухамед Емвази је кувајтско-британски држављанин из западног Лондона – верује се да је био на неколико видео-снимака на којима су приказани људи с одрубљеним главама.

Абу Ајман, двадесетогодишњи младић који је први пут дошао у Сирију управо преко Емвазија пре око две године, рекао је Би-Би-Сију да је Емвази, за разлику од других Британаца, желео да се појављује на видео-снимцима Исламске државе, преноси Танјуг.

Ајман каже да су се њих двојица срели када су били обични борци исламистичких група које су се бориле против сиријских власти. Страни борци, углавном Британци, били су окупљени у Атмеху, граду на северу Сирије.

Он је био чудан, повлачио се у избеглички камп на брду, док су други џихадисти тражили комфорнији смештај, ближи кућама.

Британски борци су се увек држали заједно, док је он остајао по страни, каже Ајман.

"Био је хладан, није много говорио и није желео да нам се прикључи у молитви. Он се молио само са својим пријатељима, док су се друга британска браћа молила са нама. Када би га срели на путу и поздравили, он би само окренуо главу", рекао је Ајман.

На питање како је обичан борац постао Џихадиста Џон – страшни симбол Исламске држве, Ајман је рекао да Исламска држава има професионалне психологе који знају да одаберу борце и начине их славним.

"Није он ништа специјално, свако може да постане као он, каже Ајман.

"Многа браћа су се придружила ИСИЛ-у због новог оружја, луксузних пушака и могућности да возе боље џипове и да се покажу пред другима", додаје он.

Ајман каже да је напустио војску Исламске државе, пошто му је наређено да убија жене и децу. Према његовим речима, неки од његових другова воле Џихадисту Џона.

"Неки од војника су се због Емвазија придружили ИСИЛ-у, јер су га гледали и дивили му се. Он је погодна личност за привлачење муслимана из Европе", додао је Ајман, али неки мисле да га Исламска држава искоришћава тако што га приказује на видео-снимцима.

У тексту се наводи да, према тврдњама извора, Исламска држава посвећује посебну пажњу безбедности Џихадисте Џона и место његовог боравка држи се у тајности.

Он је за њих пропагандно средство: треба да охрабри друге незадовољне младиће у Европи да дођу у Сирију и постану као он, преноси Би-Би-Си.

Џихадиста Џон био усамљеник и у школи?

Џо Шатер, Емвазијев разредни старешина, рекла је да он није био "нарочито друштвен младић", преноси британски лист Телеграф.

Шатерова је рекла да је Емвази био злостављан у школи и да није имао много пријатеља.

Међутим, без обзира на то што је био ћутљив, она истиче да је Емвази био вредан младић посвећен породици као настарије дете и да се није могло претпоставити да ће постати терориста.

Претходно је други наставник из школе коју је похађао Мухамед Емвази рекао да је он учествовао у бројним тучама и да му је била потребна помоћ да контролише своје емоције, подсећа британски лист.

Гардијан пише да је Емвази, према речима његовог бившег послодавца, био један од најбољих радника у компанији.

На питање да ли има поруку за Емвазија, бивши послодавац којем Гардијан није објавио име, рекао је: "Буди у страху од Бога, зато што ислам забрањује то што радиш", преноси Бета.

"Како је неко тако смирен и тих као он могао постати човек којег сам видео на вестима? Просто није логично да би то могао бити тај момак", рекао је послодавац.

Бивши послодавац је рекао да су сви били изненађени када је неко из Лондона дошао да ради у Кувајт, пошто многи његови вршњаци иду у супртоном смеру.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару