Читај ми!

Израелци оптужени за кријумчарење робе за Хамас

Тројица Израелаца ухапшена су недавно због сумње да су кријумчарили нелегалну робу у Појас Газе, укључујући метал за обнову тунела прокопаних испод границе за нападе на Израел, наводи израелска штампа.

Детаљи о њиховом хапшењу нису објављивани све до данас, када је суд то дозволио, наводи израелски лист Хаарец, преноси Танјуг.

Џерузалем пост је објавио имена тројице ухапшених против којих је данас подигнута оптужница и додаје да су ухапшена укупно четворица, а да је име једног под ембаргом.

Тај четврти је добро знао да су они у контакту са групама у Гази повезаним с Хамасом.

Кријумчарило се преко граничног прелаза за транспорт робе Керем Шалом и одатле је материјал ишао до купца из Хамаса и оперативца Осаме Зуарова, коме је званично забрањено од стране Израела да тргује.

Оптужени су, упркос томе што су то знали, наставили да му продају робу тајно, наводи се у оптужници.

У последње три недеље израелска полиција је заједно с безбедносном службом Шин бет и Управом за порезе водила истрагу осумњичене групе кријумчара.

Полицијски извори истичу значај ових оптужби против Израелаца, укључујући финансирање терористичке групе, комуницирање с непријатељем, прање новца, избегавање пореза у вредности од више милиона шекела.

У саопштењу израелске полиције наведено је да се ради о "феномену у ком израелски бизнисмени чине озбиљну штету безбедности Израела у замену за новац".

Осумњичени су оптужени да су обезбеђивали, али сиров материјал директно Хамасу за прављење ракета, пројектила и другог оружја.

Кријумчарили су велике количине метала и металних цеви, наводно за изградњу подземних тунела уништених током летошњег рата против Хамаса у Појасу Газе и лифтова у тунелима за транспорт отетих жртава.

Безбедносна служба Шин бет навела је да је много материјала транспортовано директно у кампове за обуку Хамаса што је помагало јачању војне способности у Гази.

Током рација пронађене су велике количине нелегалног материјала, скривеног међу робом чији је транспорт у Газу дозвољен. Материјал је нађен током инспекције прелаза Керем Шалом, једном приликом испод хуманитарних производа намењених Гази.

Двојица осумњичених Израелаца, бизнисмена из центра Израела, слали су камионе с гвожђем трећем осумњиченом који живи крај границе и који је надгледао трансфер у руке бизнисмена у Гази.

Сумње су подстакнуте када су једном камиони с робом враћени с границе.

Тројица осумњичених су обавештени да роба доспева у руке Хамаса и да се користи за тунеле, али су они наставили трансфер.

Особа у Гази која је с њима била у вези стављена је на црну листу, а двојица осумњичених су потом основали компанију преко које су примали новце из Газе и прали их у банкама на другој палестинској територији - Западној обали.

Израелска полиција је проверавала десетине осумњичених, укључујући и возаче камиона.

Осим Изаеалца ухапшени су и осумњичени из Газе.

Током истраге Израелци су признали да су знали дестинацију робе и њену сврху и да је то нелегално.

Неки су изразили жаљење и сада сарађују с истрагом, уз објашњење да су то радили јер им је новац био преко потребан. Полицаја тврди да су зарадили милионе шекела.

Шин бет процењује да је Хамас на те материјале потрошио 30 милиона долара.

Осумњичени који живи крај границе има троје деце, од којих једно тренутно служи у борбеној јединици израелске војске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару