Читај ми!

Каспаров: Убиство Њемцова распршило наду

Убиство опозиционог лидера Бориса Њемцова распршило је наду да је у Русији могућа мирна политичка транзиција и промена власти, рекао је у интервјуу "Ројтерсу" бивши светски шампион у шаху и истакнути опозиционар Гари Каспаров, који живи у САД.

Каспаров је изнео прилично мрачну слику руске опозиције након смрти Њемцова који је у петак увече убијен недалеко од Кремља, преноси Танјуг.

"Борис се надао, узалуд као што видимо, да ће доћи до неког облика мирне транзиције у нормалну, цивилизовану демократску владу", рекао је Каспаров који важи за једног од водећих руских заговорника ненасилног политичког изражавања.

"Не видим шансу да Русија сада превазиђе Путинову бруталну диктатуру," рекао је Каспаров.

Каспаров се придружује Њемцовљевим присталицама који сумњају да руске власти стоје иза убиства којим се шаље јасна порука активистима који се боре против Путина.

"То је знак свима који се баве опозиционим активностима да немају никакве шансе. Нећемо губити време на суђења правећи се да поштујемо владавину закона. Једноставно ћемо вас елиминисати", додао је Каспаров.

Истакао је да у САД нема телохранитеље и да не сматра да му је живот у опасности све док није у Русији.

Каспаров је изјавио и да се неће вратити у Москву чак ни због сахране Њемцова.

"Ја не купујем карте у једном правцу", каже Каспаров.

На питање да ли има било какву политичку стратегију за даље, Каспаров је отворено да "нема никакву стратегију. "То није шах. У шаху постоје правила", рекао је Каспаров.

Нагласио је да политички активисти у Русији немају много простора за маневрисање, а камоли за прављење политичке стратегије.

"Каква стратегија ако можете бити убијени?", закључио је Каспаров.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару