Читај ми!

Најбогатији Кинези саветују парламент

Више од једне трећине од 100 највећих кинеских богаташа заседаће једном годишње у парламенту Кине у оквиру "консултативног политичког окупљања".

Првих десет кинеских мултимилијардера, по списку из 2014. магазина Хурун, биће чланови Народног конгреса кинеског парламента, органа који нема власт, преноси Бета.

Међу њима ће бити Пони Ма, власник кинеског интернет претраживача Тенсент, Леи Ђун, оснивач и директор фирме за производњу "паметних телефона" Сјаоми и индустријски магнат Жонг Ћингу.

Други са списка најбогатијих биће чланови Политичке консултативне конференције кинеског народа, органа који нема власт и састаје се једном годишње.

У том органу ће бити индустријски тајкун Ли Хеђун који је, по Хуруну, најбогатији Кинез, као и Робин Ли, власник претраживача Баиду.

Та два парламентарна органа део су огромне машинерије апарата власти у рукама кинеске Комунистичке партије.

Један орган почиње годишње заседање сутра, а други у четвртак.

Према наводима кинеских медија, богатство 36 богаташа у оба органа парламента износи 1.200 милијарди јуана (190 милијарди долара), што је више од бруто-домаћег производа Вијетнама.

Поред богаташа у тим телима су и високи војни функционери, представници националних мањина - једни на заседање долазе у униформама, а други у народним ношњама, као и - филмске звезде.

Бивши кинески председник Ђијанг Цемин желео је 2001. године да уведе више представника народа у парламент чији су састав до тада чинили радници, интелектуалци и војска.

Ти одбори требало би да се боре против друштвене неједнакости, помажу сиромашнима, како наводе медији, али страни аналитичари додају да могу послужити и лобирању најбогатијих Кинеза у корист њихових предузећа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару