Читај ми!

Кери и Лавров разговарали о Украјини

Амерички државни секретар Џон Кери и руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговaрали су у Женеви о ситуацији у Украјини. У међувремену, Кијев и Москва почињу разговоре о решавању спора око гаса.

Џон Кери и Сергеј Лавров руковали су се пред камерама, али атмосфера је била напета, јавља АФП, преноси Танјуг. Састанак је трајао око 80 минута у једном хотелу у Женеви, саопштио је Стејт департмент, преноси АП.

Кери је на конференцији за новинаре у Женеви изјавио да је руском колеги Лаврову рекао да Москва и проруске снаге које подржава у Украјини морају да спроведу договор о прекиду ватре или ће се суочити с последицама које би могле нанети штету руској економији.

Амерички државни секретар је рекао да се прекид ватре мора поштовати у свим областима, укључујући и место Дебаљцево, у близини града Мариупоља, јавио је Ројтерс, преноси Танјуг.

"Уколико се то не догоди, уколико и даље постоје области где се то не спроводи, онда су неизбежне даље концеквенце које би додатно наштетиле већ нарушеној руској економији", рекао је Кери.

Према његовим речима, председник Русије Владимир Путин је погрешно схватио велики део онога што САД ради и настоји да уради, изразивши наду да ће се окренути ка бољој сарадњи са САД-ом.

Такође, Кери је на Твитеру написао да су разговарали о Украјини, Сирији и преговорима о иранском нуклеарном програму.

Лавров је рекао да је постигнут "опипљив напредак" у примени мера договорених у Минску и да се прекид ватре на истоку Украјине "учвршћује", преноси Ројтерс.

Међутим, руски министар спољних послова је апеловао на власти у Кијеву да прекину, како је навео, "де факто блокаду" Доњецког региона, обнове економске везе, наставе да исплаћују социјалну помоћ, пружају банкарске услуге и омогуће слободу кретања из региона Доњецка у друге делове Украјине.

Док је на украјинским фронтовима релативно мирно, Лаврову предстоје и наредни тешки разговори са Керијем, који је прошле недеље изјавио да руски званичници воде "пропагандну" кампању и лажу "га у лице" када је реч о слању војника и оружја проруским снагама у источној Украјини.

Очекује се да ће Кери, и убудуће вршити притисак на Лаврова да се побрине да Москва спроведе веродостојну истрагу о убиству руског опозиционог лидера Бориса Њемцова.

Кијев и Москва ће почети и разговоре о решавању спора око гаса који би се могао негативно одразити на испоруку тог енергента Европи, након што је Русија почела да снабдева делове источне Украјине који су под контролом проруских снага.

Ове разговоре ће водити министри енергетике Украјине и Русије, као и потпредседник Европске комисије Марош Шефчович.

Руска државна енергетска компанија "Гаспром" прошле недеље је запретила да ће смањити испоруке гаса Украјини због спора око намере Москве да гас испоручује директно у области под контролом проруских снага, а онда тражи од Кијева да плати.

Лидери проруских снага у источној Украјини тврде да је Кијев изненада престао да их снабдева гасом и тражили су гас од Русије, наводи АФП.

Украјинска енергетска компанија "Нафтогаз" прошлог месеца је престала да испоручује гас у области под контролом проруских снага, уз образложење да испорука није могућа због оштећеног гасовода, али је после неколико сати објавила да је наставила испоруку.

Руски председник Владимир Путин оптужио је Украјину да спроводи "геноцид" остављањем без енергије четири милиона људи који живе на територијама где влада хуманитарна криза.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару