Читај ми!

Бабич: Путин не стоји иза убиства Њемцова

Политички аналитичар Дмитриј Бабич каже да је руски опозиционар Борис Њемцов био отворени критичар председника Владимира Путина, али да је имао врло мало политичког утицаја. Сматра да је Путин "последња особа" која би могла да стоји иза његовог убиства и која би у томе имала интерес.

Дмитриј Бабич је, у интервјуу за Раша тудеј, рекао да је трагична смрт Њемцова "огроман поклон за оне који мрзе Путина на Западу" и који желе да окриве руског председника, преноси Танјуг.

"То је јасно велика трагедија. Веома свирепо убиство. Али сигурно не бих рекао да је господин Њемцов био на било који начин претња председнику Путину", рекао је Бабич.

Додао је да Њемцов "није имао апсолутно никакве шансе да освоји изборе још од деведесетих, када је имао неких изборних успеха".

"Тако да рећи да је Њемцов убијен како би се утицало на руску политику у Украјини је очигледно преувеличавање", истакао је Бабич.

Руски аналитичар је рекао да се у прошлости више пута дешавало да "када постоји погоршање у односима Русије и Запада, опозиционе личности, понекад либерални политичари, буду убијени под неразјашњеним околностима".

Бабич је рекао да се слаже са бившим премијером Михаилом Касјановим да је тешко утврдити ко стоји иза убиства, али да је, према његовом мишљењу, "председник Путин последња особа која би имала интерес".

"Њемцов није био само критичар Путина, он је Путина много пута увредио - у јавности, у мас медијима. Био је отворени противник Путина, благо речено. Убиство те особе сада свакако је велики поклон за оне који мрзе Путина на Западу, који ће одмах почети да спинују причу на исти начин на који су спиновали причу о убиству Ане Политиковскаје, убиству Сергеја Јушченкова", рекао је Бабич.

"За та ужасна убиства мејнстрим медији су увек кривили председника Путина, иако апсолутно без икакве чињенице да поткрепи те теорије", рекао је Бабич.

Као главне импликације убиства Њемцова, Бабич види начин на који ће западна штампа реаговати, не предвиђајући значајније промене на руској политичкој сцени.

"Од деведесетих Њемцов није био успешан политичар. Није био посебно популаран ко народа... Тако да ће већина импликација бити у сфери медија, како ће западни медији представити ову ужасну трагедију, посебно у контексту рата у Украјини, за који западни медији, такође, криве Путина и Русију, што сматрам прилично неправедним", закључио је руски аналитичар.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару