Бајден оптужио Путина и Русију

Амерички потпредседник Џозеф Бајден је на конференцији у Минхену оптужио Русију да не поштује територијални интегритет Украјине, а руског председника Владимира Путина да не поштује обећања и има директан утицај на источну Украјину, преносе немачки медији.

Оптужујући Путина да због њега свет изгледа другачије него 2012. године, Бајден је најавио да ће Америка, премда није за војно решење, ипак и даље помагати Украјини, како би се сама бранила.

Он је такође најавио да ће будући споразуми са Русијом зависити од делања те земље, преноси Танјуг.

"Не речи, већ дела", захтевао је Бајден, нагласивши притом да амерички циљ није да се руска привреда ослаби и доведе до слома.

Он је истакао да основни принципи слободне Европе, са неповредивим границама, морају бити одбрањени.

"Европа је 'камен темељац' америчког ангажмана у целом свету", рекао је Бајден и, како преносе немачки медији, подржао канцеларку Ангелу Меркел у њеним дипломатским напорима за решавање украјинске кризе.

О Меркеловој се, наиме, данас пише као о својеврсној политичкој звезди Минхенске конференције о безбедности која је за само пар дана обишла Кијев, Москву, па Минхен, одакле ће, затим, отпутовати у Америку, где ће разговарати са председником Бараком Обамом.

Немачки медији пишу да је Бајден са аеродрома у Минхену до града стигао у панцирној лимузини уз пратњу 40 аутомобила, при чему су Американци имали чак и сопствени ауто прве помоћи.

Колона возила са америчким потпредседником надгледана је из ваздуха, а чак и паркинзи дуж ауто-пута од аеродрома до Минхена били су блокирани, преносе медији, који пишу да је атмосфера била помало сабласна, јер су свуда на аутомобилима била упаљена плава светла, а на сваком мосту спремљено возило како би се спречио евентуални напад на америчког потпредседника.

Око 400 водећих политичара, шефова држава или влада, међу којима и српски премијер Александар Вучић, расправља у Минхену овог викенда о питању сигурности у време тероризма, распаду међународног поретка, сигурносној будућности Европе, украјинској кризи и другим темама од светског значаја.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару