ОЕБС-у награда за допринос миру

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) овогодишњи је добитник награде "Евалд фон Клајст" за изузетне доприносе миру и решавању сукоба, која се овога пута први пут додељује једној организацији, а не појединцу.

Ове године је награда "Клајст" додељена ОЕБС-у "за допринос миру, стабилности и безбедности у Европи, а нарочито за напоре у погледу Специјалне посматрачке мисије у Украјини, као и за дипломатске покушаје у циљу решавања кризе", преноси Танјуг.

Награда у облику медаље уручена je у Минхену "тројци" ОЕБС-а коју чине министар спољних послова Србије и председавајући том организацијом Ивица Дачић, министар спољних послова Швајцарске Дидије Буркхалтер и шеф дипломатије Немачке Франк Валтер Штајнмајер, који ће примити награду заједно са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером.

"Ова награда је потврда да су свеобухватан концепт безбедности ОЕБС и његова улога форума за инклузивни дијалог и заједничке акције важнији него икад данас када треба да пронађемо начине разрешења растућих подела Исток - Запад", рекао је Дачић примајући награду. 

"Морамо да интензивирамо наше напоре да превазиђемо растуће поделе и да наставимо да радимо на 'миру кроз дијалог' - за то, најбоља платформа је ОЕБС", истакао је Дачић.

Сребрна медаља на којој су угравиране речи "Мир кроз дијалог" "тројци" ОЕБС-а уручена je на гала вечери у оквиру Минхенске безбедносне конференције.

Ова награда се додељује у част политичког живота и рада Евалда фон Клајста (1922-2013.) који је основао Минхенску безбедносну конференцију 1963. и председавао тим скупом све до 1998.

Награда је установљена 2009. године, а међу досадашњим лауреатима су Хенри Кисинџер (2009.), Хавијер Солана (2010.) Хелмут Шмит и Валери Жискар д'Естен (2014.).

ОЕБС је од почетка кризе у Украјини ангажован у том региону, где има читав низ активности, од дипломатије на високом нивоу до мултилатералног дијалога, бавећи се питањима основних слобода и људских права, посматрачким активностима, утврђивањем чињеница и војним обиласцима, наводи се на сајту те организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару