Гранатирана болница у Доњецку, 15 мртвих

Најмање 15 људи је убијено а много је повређених када је погођена болница у артиљеријском гранатирању Доњецка, на истоку Украјине.

"Има много жртава у болници. Према првим подацима, више од 15 људи је погинуло", рекао је локални званичник за агенцију Интерфакс и нагласио да је болница у пламену.

Велики број људи је повређен у гранатирању, навео је Роман Косарев, извештач ТВ мреже Раша тудеј са лице места.

У том подневном удару оштећени су и стамбена зграда у близини и високонапонски далековод, па је цео крај без струје.

Градско веће је раније навело у саопштењу да је дистрикт Текстилшчик у Доњецку гранатиран данас у подне и да је једна од граната пала на локалну болницу.

Доњецк, који је под контролом проруских снага, свакодневно је под ударом украјинске артиљерије и напади су настављени и током "климавог" примирја објављеног у септембру, а борбе су интензивиране у јануару, када је примирје пропало.

Гранатирањем болнице у Доњецку поново је скренута пажња света на последице прекида примирја у Украјини и наставак ратног сукоба уз ново бројање жртава. 

Председавајући ОЕБС-a Ивица Дачић позвао је сукобљене стране да обуставе све војне активности и да хитно прогласе тродневно примирје које би омогућило евакуацију цивила.

И висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Федерика Могерини позвала је данас на моментално примирје на истоку Украјине, како би се омогућила евакуација цивила.

Папа Фрања је поново апеловао на успостављање мира у Украјини, изразивши негодовање због "скандалозног рата међу хришћанима".

Папа је пред око 7.000 верника током редовне недељне молитве захтевао завршетак "братоубилачког насиља" и изразио дубоко жаљење, јер се криза у Украјини погоршава и рат појачава.

Француска не испоручује оружје Украјини 

Украјински председник Петро Порошенко изјавио је да нема сумње да ће САД дати оружје Украјини за борбу против проруских снага, пошто је Вашингтон наговестио да је можда спреман на тако ризичан потез.

"Не сумњам да ће одлука о могућој испоруци оружја Украјини бити одобрена од стране САД и наших других партнера. Кијев мора да има средства да се брани", рекао је уторак Порошенко новинарима у источном граду Харкову, пошто је саопштено да је убијено најмање 19 цивила и пет припадника украјинских снага у борби са проруским снагама у претходних 24 часа, пренела је агенција АФП.

Ројтерс наводи да је озбиљна дилема око испоруке оружја Кијеву јер се САД можда упуштају у ризични подухват који наводно помаже да се оконча сукоб у Украјини, мада противници упозоравају и на могуће потпиривање рата.

"Француска неће испоручити оружје Украјини за борбу против проруских снага на истоку земље", изјавио је француски министар одбране Жан-Ив ле Дријан.

"Немамо намеру да испоручимо оружје Украјини у овом тренутку. Сматрамо да је потребно да се пронађе политичко решење за кризу", рекао је Ле Дријан на конференцији за новинаре, пренела је агенција Ројтерс.

Парламент Украјине усвојио је закон којим се Виктору Јануковичу укида звање председника.

За тај закон гласао је 281 посланик украјинске Врховне Раде, а да би био усвојен било је довољно 226 гласова, пренела је агенција Тас.

То је први пут да украјински парламент усвоји такав закон, којим ће Јануковичу бити одузете све повластице у којима бивши лидери уживају.

 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару