Порошенко: Украјина неће бити федеративна

Председник Украјине Петро Порошенко рекао је у Харкову да Украјина неће бити федеративна већ да ће остати унитарна држава. САД ће дати оружје Украјини, изјавио је Порошенко.

Према његовим речима, 85 одсто становника подржава идеју унитарне Украјине, преноси Танјуг.

Притом је, како преноси украјинска агенција УНН, додао да нико и никада неће оспорити право Украјинаца да говоре језиком којим желе, укључујући и руски.

Порошенко је додао да једини државни језик јесте и да ће бити украјински.

Украјински председник је такође рекао да "европски избор не подлеже дискусији".

Житељи Доњецке и Луганске области побунили су се после промене власти у Кијеву у фебруару прошле године, а украјинске снаге од априла 2014. спроводе "антитерористичку операцију" на истоку земље у којој је до сада, према подацима УН, погинуло више од 5.000 цивила, а преко 10.000 њих је рањено.

Порошенко је изјавио да нема сумње да ће Сједињене Америчке Државе дати оружје Украјини за борбу против проруских активиста, пошто је Вашингтон наговестио да је можда спреман на тако ризичан потез.

"Не сумњам да ће одлука о могућој испоруци оружја Украјини бити одобрена од стране САД и наших других партнера. Ми (Кијев) морамо да имамо средства да се бранимо", рекао је Порошенко у Харкову, пошто је саопштено да је убијено најмање 19 цивила и пет припадника украјинских снага у борби са проруским снагама у претходна 24 часа, пренела је агенција АФП.

Ројтерс наводи да је дилема око испоруке оружја Кијеву озбиљна јер се САД можда упушта у ризичан подухват који, наводно, помаже да се оконча сукоб у Украјини, мада противници упозоравају и на могуће потпиривање рата.

Један високи званичник америчке администрације пре два дана је изјавио да није донета никаква одлука о слању оружја украјинским снагама за борбу против проруских снага на истоку земље, наводи британска агенција.

АФП подсећа да амерички државни секретар Џон Кери стиже у четвртак у Украјину да би подржао Порошенка, али и дао наде Кијеву да ће коначно бити испуњени стари украјински захтев за добијање америчког оружја.

Украјински дипломатски извор наводи да се Кијев нада да ће "Кери бити јаснији" и о захтеву за састанак Порошенка и америчког потпредседника Џозефа Бајдена у Минхену.  

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару