Европа – место новог таласа модерног тероризма

Европа је место где ће се нови талас модерног тероризма вероватно одиграти, а где су највише ангажовани амерички интереси. Трансатлантска антитерористичка стратегија биће тестирана у Европи, наведено је у анализи немачког Маршаловог фонда.

Последњи драматични терористички напади у Француској и антитерористичке операције у Белгији и другим европским државама ставиле су Европу у центар терористичких збивања, што није нови феномен, преноси Танјуг.

Неколико кључних промена у природи тероризма произашло је у Европи, иако се највећи део глобалног тероризма догађа негде другде.

То би, како је истакнуто у анализи немачког Маршаловог фонда, требало да имају на уму креатори политике с обе стране Атлантика који настоје да се изборе са последњом еволуцијом терористичке претње.

Први талас тероризма у Европи (од шездесетих до осамдесетих, а на неким местима и деведесетих и касније), карактеришу идеолошки мотивисане мање групе, углавном екстремне левице, којима су мета биле владе и појединци и претиле су стабилности друштава широм континента.

Међу тим групама су Црвене бригаде у Италији, 17. новембар у Грчкој, као и Бадер-мајнхоф банда у Немачкој.

У том првом таласу, у склопу тактике националних ослободилачких покрета, било је убистава, експлозија и отмица.

Нападачи су пореклом били са Блиског истока, а Европа је била погодно место за тај тип тероризма, од Олимпијских игара у Минхену до напада на аеродрому у Риму.

Такође, Европа сама има тероризам такве врсте у виду ИРА (Ирска републиканска армија), ЕТА (Баскијска домовина и слобода) и ПКК (Курдистанска радничка партија).

У анализи се наводи да је деценијама Европа била у фокусу терористичких напада усмерених на америчке циљеве, шта год био мотив.

Други талас модерног тероризма огледа се у серији појачаних терористичких напада који су довели до напада на САД 11. септембра 2001. године.

Главна обележја тог новог облика тероризма јесу повећање броја погинулих, верска мотивисаност, умреженост организација и велика заступљеност приватних спонзора.

Корен такве врсте тероризма је на Блиском истоку, али оперативна димензија је дубоко укорењена у Европи.

На крају, трећа фаза тероизма, мешавина исламског екстремизма, културног отуђења и нихилистичког насиља, свој центар гравитације има у Европи, истакнуто је у анализи.

Слабо интегрисана муслиманска заједница и близина конфликата у Северној Африци и на истоку јесу кључни елемент у овој једначини.

У наредној деценији, изазов за ЕУ и НАТО биће отворени хаос у јужној Европи, која је економски и политички у проблемима.

Посебно је Јужна Европа изложена потенцијалном тероризму на крајевима популистичких покрета десне и леве оријентације, подстакнутим ксенофобијом, противљењу мерама штедње или националистичким бесом.

Сједињене Америчке Државе имају директан интерес у борби против трећег таласа тероризма у Европи, а стратегија НАТО-а вероватно ће бити на тесту у Европи и око ње кад је реч о терористичким изазовима, закључено је у анализи немачког Маршаловог фонда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару