Оборене украјинске летелице изнад Доњецка

Један хеликоптер и један авион украјинске војске оборени су изнад источне области Доњецка, тврде локалне власти. УН: Исток Украјине претворен у бојно поље. Сергеј Лавров позива Кијев и проруске активисте да директно разговарају.

Командант министарства одбране "Доњецке Народне Републике" није могао да прецизира који тип летелица је оборен, јавља Међународни сервис вести Спутњик, а преноси Танјуг.

"Губици украјинске војске током протекла 24 сата укључују један авион и један хеликоптер", рекао је неименовани командант за Доњецку новинску агенцију.

Командант је додао да је украјинска војска, такође, изгубила седам тенкова и 163 припадника у протекла 24 сата, а да је укупно 1.659 погинуло у протеклих 17 дана.

"Губици међу цивилима се процењују на осам погинулих и 22 повређена. ДНР има седам погинулих, 20 повређених", рекао је командант.

Ову информацију нису потврдиле власти у Кијеву.

Сукоби на истоку Украјине распламсали су се од јануара, а борбе у области Доњецка су интензивиране.

Уједињене нације оштро критикују украјинску војску и проруске активисте јер су аутобуске станице, школе и болнице на истоку Украјине, претворили у бојно поље, на коме цивили гину.

"Аутобуске станице и јавни транспорт, пијаце, школе и обданишта, болнице и стамбена подручја постали су бојно поље... што је јасно кршење међународног хуманитарног права", изјавио је високи комесар УН за људска права Зеид Раад ел Хусеин.

Хусеин је за велики број цивилних жртава окривио "неселективно гранатирање стамбених подручја на територији коју контролише влада и подручјима који контролишу наоружане групе" и додао да је у протекле три седмице рањено 545 људи.

Према проценама УН, више од пет милиона људи и даље живи у зони сукоба, пренео је АП.

Комисија УН за људска права апеловала је на обе стране у сукобу да им заштита цивила буде приоритет.

Уједињене нације су саопштиле да је у сукобима на истоку Украјине погинуло, од априла прошле године до сада, најмање 5.358 људи.

Лавров: Кијев и активисти да разговарају

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров позвао је Кијев да директно разговара са проруским активистима у источној Украјини, а не да упире прстом у Москву окривљујући је због сукоба.

"Неопходно је да се наставите разговоре уместо да се упире прстом у Русију и припаднике (проруских) милиција, неопходно је да разговарају са њима као учесницима у преговарачком процесу и не са онима који се доживљавају искључиво као допуна Контакт групи", рекао је Лавров.

Москва позива Кијев да настави дијалог са милицијама на истоку Украјине, рекао је Лавров коментаришући изјаву украјинског министарства спољних послова да Кијев очекује од Москве да реагује на прекид преговора из Минска, додаје агенција Тас.

"Не могу да коментаришем изјаве представника украјинског министарства иностраних послова, они дају много изјава (саопштења) које се касније испоставе као неистините", приметио је Лавров.

Ројтерс подсећа да Москва признаје да је подржала побуњенике, али негира оптужбе Запада да помаже новчано, оружјем и упућивањем војника.

Истовремено Лавров оптужује САД да подржавају напоре да се криза на истоку Украјине реши војно, уместо дипломатским путем.

Лист Њујорк тајмс пренео је јуче да би, суочена са офанзивом проруских снага у Украјини, администрација америчког председника могла да размотри питање испоруке оружја за одбрану и опреме украјинским снагама.

Најновија рунда мировних преговора Трилатералне контакт групе одржана је 31. јануара у Минску, али није донела никакве резултате.

Након неуспеха разговора, власти у Кијеву и проруске снаге поново су окривили једни друге за ескалацију кризе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару