Нови председник Италије положио заклетву

Серђо Матарела је положио свечану заклетву, чиме је званично преузео дужност шефа државе од претходног председника Италије Ђорђа Наполитана. Матарела обећао борбу против корупције и мафије.

Нови италијански председник и досадашњи судија Уставног суда Серђо Матарела положио је свечану заклетву у парламенту, обећавши да ће се током свог мандата на челу државе борити против корупције и организованог криминала и да ће подстицати народ да прихвати економске реформе, преноси Танјуг.

Матарела је током званичне церемоније, којом је званично преузео дужност шефа државе од претходног председника Ђорђа Наполитана, назвао "алармантним" ширење мафије из њене традиционалне базе на југу Италије ка северу земље, пренела је агенција АП.

Нови председник Италије је такође указао на раширену корупцију, која, према његовим речима, лишава грађане средстава која су им намењена и ремети тржишна правила, "тиме што кажњава поштене и способне грађане".

Он је у говору пред посланицима парламента такође најавио да ће се током свог седмогодишњег мандата залагати за примену хитних економских и институционалних реформи, које подржава премијер Матео Ренци.

Италијански посланици су 31. јануара изабрали Матарелу (73) за новог, 12. председника Италије, јавиле су агенције.

Матарела, којег је подржао премијер Матео Ренци, изабран је за председника после три неуспела круга гласања током којих је било потребно за избор шефа државе добити двотрећинску већину у парламенту.

Матарела је у четвртом кругу гласања добио 665 гласова италијанских посланика, што је више од 505 гласова, односно просте већине која је неопходна за избор председника у четвртом, коначном кругу гласања.

Избор судије Уставног суда Серђа Матареле за новог председника Италије показао је да премијер Матео Ренци, који га је подржао, има чврсту конторлу над својом странком, која има 415 посланика у парламенту и већину која ће подржати економске реформе ради опоравка економије земље у којој незапосленост расте последњих шест година јер је његов избор био прихватљив и за опозиционог лидера Силвија Берлусконија.

Матарела, који је тренутно члан владајуће Демократске партије (ПД), бивши је демохришћанин са Сицилије који је ушао у парламент након што је његовог старијег брата Пјерсантија, тадашњег регионалног председника овог острва, убила мафија 1980.

Досадашњи председник Ђорђо Наполитано (89), који је на тој функцији провео девет година, 14. јануара је поднео оставку.

Функција председника у Италији је, углавном, церемонијална, али он има изначајна овлашћења у време политичких криза, које су честе у Италији, јер има овлашћење да распусти парламент, распише изборе и изабере премијера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару