Контакт група остаје отворена за консултације

Трилатерална контакт група за Украјину саопштила је да остаје отворена за наставак консултација у било ком тренутку, после неуспеха преговора у суботу у Минску. Председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић каже да је пропаст преговора пропуштена прилика за успех.

Представници Контакт групе дошли су у Минск на консултације са представницима Доњецка и Луганска и "припремили детаљан план за конкретну имплементацију Протокола и Меморандума из Минска, који су и даље незаменљива база за било какво мирно решење", наводи се у саопштењу Контакт групе, преноси Танјуг.

"Нажалост, потписници ових докумената из Доњецка и Луганска нису учествовали, иако их је лично позвала Контакт група. Њихови представници, који су били присутни, нису били у позицији да разговарају о предлогу који је изнела Трилатерална контакт група", стоји у саопштењу.

Штавише, додаје се у саопштењу, представници проруских активиста чак нису били припремљени да разговарају о имплементацији прекида ватре и повлачењу тешког наоружања.

"Уместо тога, позвали су на ревизију Протокола и Меморандума. Састанак је одложен", истиче се у саопштењу, достављеном из ОЕБС-а.

Контакт група је поручила да остаје отворена за "наставак консултација у било ком тренутку".

"Узимајући у обзир озбиљно погоршање ситуације и пораст броја жртава, Трилатерална контакт група позива све учеснике да се укључе одговорно у свеобухватну примену докумената из Минска без даљег одлагања", додаје се у саопштењу.

Дачић: Пропуштена прилика у Минску

Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је на састанку Контакт групе у суботу у Минску пропуштена прилика за успех, а као једину позитивну ствар навео је то што план није одбачен.

"Једна једина позитивна ствар јесте то што није дошло до одбацивања тог плана, него је речено да ће се тај план размотрити и да ће у наредним данима видети када ће бити настављен рад Контакт групе", сматра Дачић.

Председавајући ОЕБС-у оцењује да је штета што јучерашњи састанак представника Кијева, Москве и проруских активиста са истока Украјине није био успешан пошто су план претходно биле усагласиле Русија и Украјина, те се очекивало да ће бити усвојен без проблема.

Дачић наводи да план нису могли да прихвате представници Доњецка и Луганска, објаснивши да је проблем био у томе што на састанак у Минску јуче нису дошли лидери проруских активиста који су у септембру потписали споразум, већ неки други представници, који су рекли да не могу да потпишу план без консултација.

Председавајући ОЕБС-у додаје додао и да се засад не размишља ни о каквом новом плану који би излазио из оквира протокола из Минска и да још није заказан нови састанак Контакт групе.

Проблем је, према његовим речима, то што се не спроводи ни оно што је потписано.

"Неадекватна тврдња ОЕБС-а"

Представници самопроглашених Народних република Доњецка и Луганска Денис Пушилин и Владислав Дејнего оценили су надекватном тврдњу ОЕБС-а да су они минирали састанак.

У саопштењу објављеном на веб-сајту Доњецке новинске агенције наведено је да су представници активиста "дошли у Минск са предлозима који би могли утрти пут реалном преговарачком процесу, а не његовој имитацији, ствари коју украјинска страна себи допушта".

"Уместо да покуша да пронађе компромисно решење, украјинска војска је данас наставила са гранатирањем Доњецка, једном од најжешћих од почетка конфликта", стоји у саопштењу.

"То је оно што зовемо ултиматумом у стилу Кијева. У таквим околностима, светогрђе је рећи да ми нисмо спремни за разговоре", пише у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је први и најважнији услов за даље разговоре да Кијев престане да гађа градове у Донбасу користећи тешко наоружање, пренео је Тас.

Мировни преговори о решавању кризе у Украјини завршени су у суботу увече у Минску, после више од четири сата - неуспехом.

Представник Украјине и изасланици проруских активиста, оштро су оптужили једни друге за саботирање састанка.

Састанак Контакт групе, коју чине представници Украјине, Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу, уз учешће представника проруских активиста, одрззан је крајем децембра у Минску.

Претходна рунда разговора у септембру резултирала је споразумом о прекиду ватре на истоку Украјине, који је у више наврата кршен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару