Читај ми!

Саудијски зид против џихада

Саудијска краљевска породица из страха од ширења Исламске државе гради готово хиљаду километара дуг зид како би утврдилa северну границу Краљевства.

Низ жичаних ограда, ровови испрекидани надзорним торњевима и стражарским кућицама, требало би да заштите нафтом богату Саудијску Арабију од инвазије џихадиста Исламске државе, пише Јутарњи лист.

Два терористичка напада, један самоубилачки, а други оружани, која су се прошле недеље догодила на граници Саудијске Арабије, однела су животе двојице пограничних полицајаца. Војни аналитичари су те нападе окарактерисали као први напад Исламске државе на то блискоисточно краљевство.

Иако нико још није преузео одговорност за крваве нападе, они су се догодили у забаченом пустињском подручју, одмах уз ирачку провинцију Анбар где се милитанти Исламске државе боре с ирачким војним снагама.

Краљ Саудијске Арабије Абдулах бин Абдулазиз eл-Сауд покренуо је прву фазу пројекта још у септембру прошле године, убрзо након што су исламистички побуњеници преплавили суседни Ирак.

Вишеслојна баријера у будућности ће се протезати саудијском границом од Јордана до Кувајта, а имаће 78 контролних торњева, осам командујућих центара, 10 надзорних возила и 32 центра за брзу реакцију у критичним ситуацијама.

Баријера ће бити састављена од јарка, две ограде и патролног пута који ће повезивати надзорне торњеве и командујуће центре.

На оградама ће бити инсталиране термалне камере и радари који могу да детектују људе на удаљености од готово 20 километара, а возила на удаљености од 40 километара.

Исламска држава сматра Саудијску Арабију за "издајицу" ислама због веза са Западом, због чега су позвали "усамљене вукове" да нападају саудијску пограничну полицију, шиитску мањину и странце.

Ширење Исламске државе могло би да означи крај саудијског режима, којег џихадисти сматрају декадентним и коруптивним.

Кључни циљ Исламске државе је заузимање Саудијске Арабије, места рођења ислама и дома два света места - Меке и Медине.

Познато је да се Сједињене Америчке Државе годинама боре против миграната из Латинске Америке, нарочитo из Мексика, управо подизањем зидова и различитих баријера.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару